ΠΟΥ: Περίπου 500.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΥ: Περίπου 500.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα
Πρόσφυγες που φθάνουν στην Πολωνία πάσχουν από μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως διάρροια και αφυδάτωση.

Περίπου μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχουν διαφύγει στην Πολωνία χρειάζονται στήριξη για διαταραχές ψυχικής υγείας και 30.000 αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά προβλήματα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Πολωνία.

Πρόσφυγες που φθάνουν στην Πολωνία πάσχουν από μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως διάρροια και αφυδάτωση, αλλά η βασική ανάγκη είναι η στήριξη λόγω ψυχικού τραύματος, δήλωσε η Παλόμα Κούτσι, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Πολωνία, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Ένα μετάλλιο Νόμπελ για να στηριχθούν οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, ένας από τους δύο βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης το 2021, δήλωσε σήμερα ότι θα δωρίσει το μετάλλιό του προκειμένου να τεθεί σε δημοπρασία ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Η εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα, όπου είναι διευθυντής ο Μουράτοφ, δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ότι θα απομακρύνει υλικό για τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία από τον ιστότοπό της λόγω της λογοκρισίας, αντιδρώντας στις απειλές για ποινική δίωξη δημοσιογράφων και πολιτών που παρεκκλίνουν από την επίσημη κυβερνητική γραμμή.

"Η Νόβαγια Γκαζέτα και εγώ έχουμε αποφασίσει να δωρίσουμε το Μετάλλιο του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2021 στο Ταμείο Ουκρανών Προσφύγων", αναφέρει ένα άρθρο που δημοσιεύεται με το όνομα του Μουράτοφ. "Υπάρχουν ήδη πάνω από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ζητώ από τους οίκους δημοπρασιών να ανταποκριθούν και να θέσουν σε δημοπρασία αυτό το διάσημο σε όλο τον κόσμο βραβείο".

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε μια ειδική επιχείρηση όπως την αποκαλεί προκειμένου να μειώσει τις στρατιωτικές ικανότητες της γειτονικής της χώρας και να εξαλείψει ανθρώπους που αποκαλεί επικίνδυνους εθνικιστές.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προβάλει σθεναρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία στην προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Ο Μουράτοφ και η Νόβαγια Γκαζέτα, μια εφημερίδα που ασκεί κριτική στο Κρεμλίνο, δήλωσαν πως πέντε πράγματα πρέπει να γίνουν αμέσως: "Να σταματήσουν τα πυρά μάχης, να γίνει ανταλλαγή κρατουμένων, να παραδοθούν οι σοροί των νεκρών, να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να χορηγηθεί βοήθεια και να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες".

Ο Μουράτοφ, που έλαβε το βραβείο από κοινού με τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες, συνιδρύτρια του ειδησεογραφικού ιστότοπου Rappler, αφιέρωσε το βραβείο του πέρυσι στη μνήμη έξι δημοσιογράφων της εφημερίδας που δολοφονήθηκαν λόγω της δουλειάς τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεπέρασαν τα 3,3 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες λόγω του πολέμου

Γάλλος ΥΠΕΞ: Πρόκληση για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλειας ο πόλεμος στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider