Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια «ανάσα» από Κίεβο και Οδησσό οι Ρώσοι - Οι βομβαρδισμοί σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μια «ανάσα» από Κίεβο και Οδησσό οι Ρώσοι - Οι βομβαρδισμοί σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό
Οι νεκροί και οι τραυματίες πληθαίνουν στην σύγκρουση που βαδίζει στην τρίτη εβδομάδα της και δείχνει να κλιμακώνεται.

Τελευταία ενημέρωση: 21:29

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των αμάχων πολιτών που έχουν σκοτωθεί λόγω του πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη για 16η ημέρα στην Ουκρανία, μετά την εισβολή των Ρώσων. Ενώ οι Ουκρανοί δείχνουν να περιμένουν νέο πολεμικό «μέτωπο» από την Λευκορωσία.

Παρά τις ελπίδες για προσωρινή κατάπαυση του πυρός τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε απόσταση 15 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας, το Κίεβο, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την «βόρεια πύλη» που οδηγεί στη Μαριούπολη και για πρώτη φορά βομβάρδισαν Ντίπνρο και Λουτσκ, και υπάρχουν αναφορές πως οι Ρώσοι έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας. Σε μια δραματική του έκκληση ο δήμαρχος Οδησσού, είπε πως σύντομα η πόλη θα είναι περικυκλωμένη από τρεις πλευρές. Την ίδια ώρα οι εικόνες που φτάνουν από τη Μαριούπολη δείχνουν την απόλυτη καταστροφή.

Οι νεκροί και οι τραυματίες πληθαίνουν στην σύγκρουση που βαδίζει στην τρίτη εβδομάδα της και δείχνει να κλιμακώνεται, καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να αποσταλούν στην περιοχή «εθελοντές» μαχητές.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα ότι εξαπέλυσε επίθεση στην τροχιά ανθρωπιστικού διαδρόμου, εμποδίζοντας την απομάκρυνση αμάχων από τις πολυορκούμενες πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάχα.

Προελαύνει η Ρωσία - Κίεβο και Οδησσός σε κλοιό

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν μετακινηθεί περίπου πέντε μίλια πιο κοντά στο Κίεβο τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο άμυνας των ΗΠΑ, καθώς οι επιθέσεις στη δυτική Ουκρανία υποδηλώνουν μια νέα κατεύθυνση του πολέμου.

Μετά από αρκετές ημέρες στασιμότητας, ο ρωσικός στρατός ενδέχεται να βρίσκεται πλέον 15 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, αναφέρει το Sky News.

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Οδησσού δήλωσε σήμερα ότι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται σύντομα να περικυκλώσουν τη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι από τρεις πλευρές.

Ο δήμαρχος Γκενάντι Τρουχνάνοφ ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα επιδιώξουν να προελάσουν από εδάφη που έχουν καταλάβει στην περιοχή Μικολάγιφ της Ουκρανίας προς την περιοχή της Υπερδνειστερίας που ελέγχεται από αυτονομιστές της Μολδαβίας, όπου εδρεύουν ρωσικά στρατεύματα. Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποκόψει την Οδησσό από την υπόλοιπη Ουκρανία.

«Επίσης, πιστεύουμε ότι ενώ αυτό συμβαίνει, ρωσικά αποβατικά πλοία ενδέχεται να μας περικυκλώσουν από τη θάλασσα», πρόσθεσε ο δήμαρχος.

«Καθυστερεί» η προώθηση των ρωσικών στρατευμάτων

Η προώθηση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έχει καθυστερήσει και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ολέκσιι Αρεστόβιτς.

«Ο εχθρός μας έχει ακινητοποιηθεί πρακτικά σε κάθε κατεύθυνση από αεροπορικές επιδρομές, πυρά ρουκετών και χερσαίες επιθέσεις», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι οι «ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προβεί σε αντεπιθέσεις κοντά στην πρωτεύουσα Κίεβο και Χάρκιβ.

Ο Αρεστόβιτς διαβεβαίωσε ότι η στρατιωτικο-πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει υπό την ηγεσία του κράτους, των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και άλλων δυνάμεων στον τομέα της Άμυνας.

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 328 πυραύλους κρουζ

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία έχει εκτοξεύσει 328 πυραύλους κρουζ εναντίον ουκρανικών πόλεων, κωμοπόλεων και χωριών από την αρχή της εισβολής της στις 24 Φεβρουαρίου.

«Αυτό το αιματηρό έγκλημα του καθεστώτος του (ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε σε καταχώρισή του στο Ίντερνετ ο στρατηγός Βαλέρι Ζαλούζνι.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε σήμερα πως έχει λάβει «αξιόπιστες αναφορές» για αρκετές περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυρομαχικά διασποράς σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως η χρήση αδιακρίτως τέτοιων όπλων μπορεί να ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

Ουκρανία: Ρωσική προβοκάτσια - Βομβάρδισαν οικισμό στην Λευκορωσία

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικά μαχητικά βομβάρδισαν τον οικισμό Κοπάνι της Λευκορωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αφού μπήκαν στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε μια προσπάθεια να εμπλέξουν την Λευκορωσία στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ! Στόχος είναι να εμπλακούν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία!», ανέφερε η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας σε ανάρτηση στο διαδίκτυο.

Το κρατικό Κέντρο Στρατηγικών Επικοινωνιών της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει εισβολή στη χώρα η Λευκορωσία ακόμη και σήμερα, Παρασκευή, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη από Ρώσους στρατιώτες

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης απήχθη σήμερα από Ρώσους στρατιώτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει αυτήν την πόλη στη νότια Ουκρανία, όπως ανέφεραν πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι.

«Μια ομάδα αποτελούμενη από δέκα κατακτητές απήγαγε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ», ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter το Ράντα, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας. «Αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον εχθρό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, ο δήμαρχος συνελήφθη ενώ βρισκόταν στο κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της πόλης, που απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια του Ζαπορίζια, για να επιλύσει θέματα ανεφοδιασμού.

Διακόπηκε, λόγω των βομβαρδισμών, η εκκένωση του Ιζιούμ

Λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών διακόπηκε η προσπάθεια απομάκρυνσης των αμάχων από την πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας μέσω του «ανθρωπιστικού διαδρόμου», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

«Το Ιζιούμ παραμένει χωρίς ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό και τηλεφωνική σύνδεση», ανέφερε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεγκούμποφ.

ΟΗΕ: Στους 564 οι νεκροί άμαχοι από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Σε 564 ανέρχεται μέχρι σήμερα ο αριθμός των αμάχων πολιτών - μεταξύ των οποίων 41 παιδιά - που έχουν σκοτωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχετική έκθεση της υπηρεσίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία από τις εμπόλεμες περιοχές για τον αριθμό των νεκρών.

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και του αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», τόνισε ο δήμος.

Το βίντεο των 45'' που έδωσε ο ουκρανικός στρατός

Το μονταρισμένο βίντεο 45 δευτερολέπτων, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, είναι ένα μοντάζ από τις μάχες στο δρόμο και δείχνει έναν ή περισσότερους ουλαμούς ρωσικών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης να δέχονται επανειλημμένες επιθέσεις.

Η ποιότητα παραγωγής του βίντεο μπορεί να ερμηνευθεί και ως μια ένδειξη ότι οι μάχες που κινηματογραφούνται ίσως δεν έγιναν την Πέμπτη.

Ανησυχία για τους πυρηνικούς «στόχους»

Στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων βρέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης το Ινστιτούτο Φυσικής και Τεχνολογίας στο Χάρκοβο, όπου βρίσκεται ένας πειραματικός πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αντιδραστήρας είναι απενεργοποιημένος, ενώ το κτίριο υπέστη ζημιές από την επίθεση.

Λίγα λεπτά νωρίτερα το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές από την Ουκρανία, μετέδωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε ξενώνα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή.

Σήμερα η κρατική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, παρά το γεγονός ότι χθες το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι αποκαταστάθηκε από Λευκορώσους ειδικούς.

Ρώσοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να μπουν και να αναλάβουν τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Ζαπορίζια, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής της κρατικής, ουκρανικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Energoatom.

Ο Πέτρο Κότιν είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είπαν στο προσωπικό του σταθμού, τους Ουκρανούς εργαζόμενους, ότι το εργοστάσιο ανήκει τώρα στην ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom, μετά την κατάληψή του, την περασμένη εβδομάδα. Δέκα στελέχη της Rosatom, μεταξύ των οποίων ήταν και δύο αρχιμηχανικοί, επιχείρησαν κατόπιν, ανεπιτυχώς, να μπουν στο εργοστάσιο και να αναλάβουν τη λειτουργία του, πρόσθεσε ο Κότιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν παρείχαν στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) καμία εγγύηση για την προστασία των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών τους στην Τουρκία, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Ο κ. Γκρόσι εξέφρασε εκ νέου ανησυχία για τον εξοπλισμό επιτήρησης των πυρηνικών υλικών στο Τσερνόμπιλ και στη Ζαπορίζια, από όπου ο ΔΟΑΕ δεν έχει δεδομένα για μέρες. «Αυτό που έχουμε είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση που επιδεινώνεται και μας ανησυχεί», είπε.

«Πράσινο φως» Πούτιν για αποστολή «εθελοντών»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή στον στρατό του να διευκολύνει την αποστολή «εθελοντών» μαχητών στην Ουκρανία σε απάντηση στο ότι στέλνονται, σύμφωνα με τον ίδιο, «μισθοφόροι» από τη Δύση.

Αυτός δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμοι να πάνε να πολεμήσουν μαζί με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης σήμερα ότι εγκρίνει την παράδοση κατασχεμένων δυτικών πυραυλικών συστημάτων στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές μαχητές στην Ουκρανία.

Οι αυτονομιστές κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας Βολνόχαβα

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

Κρεμλίνο: Η σύγκρουση θα τερματιστεί όταν η Δύση πάρει στα σοβαρά τις ανησυχίες μας

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία θα τερματιστεί όταν η Δύση αναλάβει δράση επί των ανησυχιών που έχει επανειλημμένως εκφράσει η Ρωσία σχετικά με τους θανάτους αμάχων στην ανατολική Ουκρανία και την επέκταση του ΝΑΤΟ ανατολικά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους πώς θα μπορούσε να τερματιστεί η κρίση, περιέγραψε την θέση της Ρωσίας και είπε ότι θεωρεί πως η Ουκρανία συζητά τα αιτήματα της Μόσχας με τις ΗΠΑ και με άλλους συμμάχους της.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι υπήρχε κάποια πρόοδος στις συνομιλίες της Μόσχας με την Ουκρανία, χωρίς, ωστόσο, να δίνει λεπτομέρειες.

«Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές, μου αναφέρουν διαπραγματευτές της δικής μας πλευράς», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντησή του με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται «πρακτικά σε καθημερινή βάση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζελένσκι: Οι μισθοφόροι του Πούτιν έρχονται μόνο για να σκοτώσουν

Πούτιν: Οι συνομιλίες συνεχίζονται - Υπάρχει πρόοδος και θετικές αλλαγές

Ουκρανία: Συντριπτικό οικονομικό πλήγμα 119 δισ. δολαρίων από τον πόλεμο

gazzetta
gazzetta reader insider insider