Νέο μήνυμα Ζελένσκι για εκεχειρία - «Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο» λέει ο Πούτιν στον Σι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο μήνυμα Ζελένσκι για εκεχειρία - «Είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις σε κορυφαίο επίπεδο» λέει ο Πούτιν στον Σι
Έκκληση προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απηύθυνε ο Β. Ζελένσκι, την στιγμή που ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στα προάστια του Κιέβου. Λίγα λεπτά αργότερα, σε συνομιλία του με τον πρόεδρο της Κίνας, ο Ρώσος πρόεδρος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία». «Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στο Μίνσκ», αναφέρει το Κρεμλίνο.

Τελευταία ενημέρωση 00:35

Η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν «τον τόπο και τον χρόνο» για τις συνομιλίες σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.

«Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για εκεχειρία και ειρήνη» ανέφερε ο Σεργκίι Νικιφορόφ. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Μήνυμα Ζελένσκι στον ουκρανικό λαό

Σε νέο του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, αργά το βράδυ της Παρασκευής έστειλε νέο μήνυμα - βίντεο προς τον ουκρανικό λαό, όπου δήλωσε ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα και πως απόψε κρίνεται η τύχη της Ουκρανίας.

«Αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη. Πολλές πόλεις του κράτους μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, τα αγόρια και τα κορίτσια μας στο Ντονμπάς, οι πόλεις του νότου, ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να χάσουμε την πρωτεύουσα».

«Αυτή η νύχτα θα είναι δύσκολη, ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να σπάσει την αντίσταση μας. Απόψε θα ξεκινήσει μία επίθεση. Αυτή τη νύχτα πρέπει να επιμείνουμε. Η μοίρα της Ουκρανίας κρίνεται αυτή τη στιγμή».

Έκκληση προς τη Ρωσία για διαπραγματεύσεις

Έκκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν για επιστροφή των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απηύθυνε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Πιο αναλυτικά, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που αναρτήθηκε στο Telegram, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να «καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσει ο θάνατος ανθρώπων».

«Απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσει ο θάνατος ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

Λίγα λεπτά αργότερα, σε συνομιλία του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «υψηλόβαθμες συζητήσεις με την Ουκρανία», ενώ το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως «η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει αντιπροσωπεία στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μίνσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία».

«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό αγνοούν τις εύλογες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, έχουν κατ’ επανάληψη υπαναχωρήσει στις δεσμεύσεις τους και συνεχίζουν να προχωρούν με στρατιωτική ανάπτυξη ανατολικά, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα στρατηγικά θεμέλια της Ρωσίας», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με το CCTV.

«Η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία», τόνισε ο Πούτιν, ενώ ο Σι Τζινπίνγκ δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο ότι η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία στις προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής λύσης μέσω διαλόγου, όπως μετέδωσε το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, απέρριψε τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει επισημάνει ότι είναι έτοιμος να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του και πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για συνομιλίες μόλις ο ουκρανικός στρατός σταματήσει να πολεμά.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έλαβε την απόφαση για αυτή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση αποστρατιωτικοποίησης, αποναζιστικοποίησης, για να απελευθερωθούν από αυτή την καταπίεση, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να επιλέξουν ελεύθερα το μέλλον τους», πρόσθεσε ο Λαβρόφ κατά τη συνάντησή του με αξιωματούχους των αποσχιθεισών επαρχιών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.

Κάλεσμα για διαδηλώσεις συμπαράστασης

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοφ προειδοποίησε σήμερα ότι στην Ουκρανία θα πεθάνουν τόσοι Ρώσοι στρατιώτες όσοι και στους δύο πολέμους της Τσετσενίας. «Χιλιάδες, χιλιάδες», είπε ο υπουργός, προτρέποντας τους Ρώσους πολίτες να βγουν στον δρόμο και να απαιτήσουν να σταματήσει ο πόλεμος.

«Κρύψτε τους αγαπημένους σας, αν τους αγαπάτε. Μην τους στέλνετε σε βέβαιο θάνατο! Θα σκοτωθούν από κάθε παράθυρο, σε κάθε ουκρανική πόλη», πρόσθεσε.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Διπλωματία υπό την απειλή των όπλων»

Η προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ήταν μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία «με την κάννη στον κρόταφο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, τονίζοντας ότι η εάν η Μόσχα σοβαρολογεί, θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη γειτονική της χώρα.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να στείλει μια αντιπροσωπεία της στο Μινσκ, την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, για συνομιλίες με τους Ουκρανούς.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας δεν στοχεύουν σε ουκρανικές πόλεις

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας δεν στοχεύουν σε ουκρανικές πόλεις, στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του. Αντίθετα θέτουν εκτός λειτουργίας τις υποδομές των ουκρανικών Ένοπλων Δυνάμεων», αναφέρει σε μήνυμα του στο Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα με ανακοίνωση της αναφέρει: «Τα σχέδια της χώρας μας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή των ουκρανικών εδαφών. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας δεν χτυπούν πόλεις στην Ουκρανία, αλλά αποκλειστικά τις στρατιωτικές υποδομές. Δεν απειλείται άμαχος πληθυσμός. Σε καμία περίπτωση η επιχείρηση στην Ουκρανία δεν αποτελεί αρχή, αλλά το τέλος του πολέμου που το Κίεβο ξεκίνησε το 2014 εναντίον του Ντονμπάς. Η επιχείρησή μας θα αποτρέψει μια παγκόσμια σύρραξη, προς όφελος όλης της ανθρωπότητας» αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή της η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες και για το καθεστώς ουδετερότητας

Σημειώνεται πως λίγο νωρίτερα, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας ανέφερε πως «η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ».

«Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε ο Ποντόλιακ μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην πρωτεύουσα, δήλωσε ο Ποντόλιακ. «Πρέπει να δείξει ποια είναι η αντοχή του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

Ζελένσκι: Οι Ευρωπαίοι με πολεμική πείρα να μεταβούν στην Ουκρανία

Ωστόσο, παρά την έκκληση του Ουκρανού προέδρου για συνομιλίες και τερματισμό των συγκρούσεων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους που έχουν πολεμική εμπειρία να μεταβούν στην Ουκρανία για να απωθήσουν την εισβολή του ρωσικού στρατού. «Αν έχετε εμπειρία στην μάχη (...) μπορείτε να έρθετε στην χώρα μας για να υπερασπισθείτε την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Tαυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάλεσε την Ευρώπη να ενεργήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους ότι πολιτικολογούν καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας προελαύνουν προς το Κίεβο.

«Η Ευρώπη έχει αρκετή ισχύ για να σταματήσει αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι όλα, από την απαγόρευση της εισόδου των Ρώσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον αποκλεισμό από το SWIFT και ένα πετρελαϊκό εμπάργκο, πρέπει να βρεθούν στο τραπέζι.

«Μπορείτε ακόμη να σταματήσετε αυτήν την επίθεση. Πρέπει να ενεργήσετε με ταχύτητα», είπε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters, AFP, Interfax

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα προάστια του Κιέβου ο ρωσικός στρατός - Σε κλοιό τεθωρακισμένων η πρωτεύουσα, μαίνονται οι μάχες σε Νότο και ανατολικά

Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα: Τα σχέδια της χώρας μας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή των ουκρανικών εδαφών

gazzetta
gazzetta reader insider insider