Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα επιμείνει να στρατιωτικοποιεί νησιά, ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαβούσογλου: Αν η Ελλάδα επιμείνει να στρατιωτικοποιεί νησιά, ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απείλησε την Ελλάδα πως «αν δεν αλλάξει στάση στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών στο Αιγαίο, τότε θα ανοίξει και η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους».

Ξανά στην επιφάνεια έφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών στο Αιγαίο, με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας να απειλεί την Ελλάδα πως «αν δεν αλλάξει στάση στο θέμα, τότε θα ανοίξει και η συζήτηση για αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους» .

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ανέφερε ότι «στον ΟΗΕ στείλαμε δύο επιστολές, επειδή η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947 με τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης τους. Όμως η Ελλάδα άρχισε να παραβιάζει αυτό το καθεστώς από τη δεκαετία του 1960».

Εν συνεχεία, ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε πως «στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε επιπλέον ότι «η Ελλάδα δεν αμφισβητεί πως τα στρατιωτικοποιεί, όμως ισχυρίζεται ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Υπάρχει αυτό στις συνθήκες; Όχι. Τι δηλαδή, θα καταφέρεις να σταματήσεις αυτή την απειλή με λίγα όπλα και με μερικούς στρατιώτες που τοποθετείς στα νησιά; Ούτε αυτό είναι ρεαλιστικό. Όπως κάνουν σε κάθε θέμα, δεν λένε την αλήθεια».

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν η Τουρκία θα ξεκινήσει διεθνή εκστρατεία ανοίγοντας τη συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών στην περίπτωση που η Ελλάδα «δεν ανταποκριθεί και συνεχίσει να έχει τα νησιά στρατιωτικοποιημένα, ή φέρει και άλλα όπλα», ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε: «Φυσικά θα ξεκινήσουμε, υπάρχουν τα μέρη που έχουν υπογράψει τις Συνθήκες αυτές. Και τη Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων. Θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση αυτή στα διεθνή φόρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα κυριαρχίας σε νησιά που στρατικοποιεί στο Αιγαίο

gazzetta
gazzetta reader insider insider