ΠΟΥ: Σε επαφές με την Κίνα για να βρεθεί η προέλευση του κορονοϊού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΠΟΥ: Σε επαφές με την Κίνα για να βρεθεί η προέλευση του κορονοϊού
Ο Tέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στο παρελθόν είχε πιέσει την Κίνα να είναι πιο συνεργάσιμη όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν την προέλευση του ιού.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έκανε γνωστό ότι είχε επικοινωνία με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ , με αντικείμενο την συνεργασία στο πεδίο της διερεύνησης της προέλευσης του κορονοϊού, αναφέρει το Reuters. Το συγκεκριμένο, αμφιλεγόμενο ζήτημα, έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις του Πεκίνου με τη Δύση.

Ο Tέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους στο παρελθόν είχε πιέσει την Κίνα να είναι πιο συνεργάσιμη όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν την προέλευση του ιού.

«Χαίρομαι που συναντιέμαι με τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ», έγραψε ο Γκεμπρεγέσους στο Twitter. «Συζητήσαμε τον COVID-19 και την ανάγκη για μια επιθετική προσπάθεια για το VaccinEquity φέτος, για τον εμβολιασμό του 70% όλων των πληθυσμών» είπε, αναφερόμενος στην εκστρατεία του ΠΟΥ για δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο.

«Συζητήσαμε επίσης την ανάγκη για ισχυρότερη συνεργασία για την προέλευση του ιού COVID-19», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε πέρυσι την Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για την Προέλευση των Νέων Παθογόνων (SAGO) και κάλεσε την Κίνα να παράσχει ακατέργαστα δεδομένα για να βοηθήσει οποιαδήποτε νέα έρευνα. Η Κίνα αρνήθηκε, επικαλούμενη τους κανόνες απορρήτου των ασθενών.

Η Κίνα αρνείται σταθερά τους ισχυρισμούς ότι ο ιός διέρρευσε από εξειδικευμένο εργαστήριο στην πόλη Γουχάν, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο κορονοϊός στα τέλη του 2019.

Μια κοινή μελέτη της Κίνας και του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε πέρυσι απέκλεισε τη θεωρία ότι ο COVID-19 προήλθε από εργαστήριο, αναφέροντας ότι η πιο πιθανή υπόθεση ήταν ότι μόλυνε τους ανθρώπους φυσικά, πιθανώς μέσω του εμπορίου άγριων ζώων.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Κίνα δήλωσε ότι μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που έκανε λόγο ότι ήταν εύλογο η πανδημία να προήλθε από εργαστήριο, ήταν αντιεπιστημονική και δεν είχε καμία αξιοπιστία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider