Προκλητικός δισεκατομμυριούχος: Κανείς δεν νοιάζεται για τους Ουιγούρους στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προκλητικός δισεκατομμυριούχος: Κανείς δεν νοιάζεται για τους Ουιγούρους στην Κίνα
Αντιδράσεις προκάλεσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τσαμάθ Παλιχαπιτίγια με δηλώσεις του κατά την διάρκεια ενός podcast στο οποίο αναφέρθηκε στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων στην Κίνα. 

Αντιδράσεις προκάλεσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τσαμάθ Παλιχαπιτίγια με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια ενός podcast στο οποίο αναφέρθηκε στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων στην Κίνα.

Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου διάρκειας 90 λεπτών στο podcast All-In, ο Παλιχαπιτίγια είπε στον παρουσιαστή Τζέισον Καλακάνις ότι θα έλεγε ψέματα αν έλεγε ότι νοιαζόταν για τους Ουιγούρους, μια εθνοτική μουσουλμανική μειονότητα στη βορειοδυτική περιοχή Σινγιάνγκ της Κίνας.

«Κάθε φορά που λέω ότι νοιάζομαι για τους Ουιγούρους, λέω ψέματα αν δεν με νοιάζει πραγματικά. Και έτσι, θα προτιμούσα να μην σας πω ψέματα και να σας πω την αλήθεια, δεν είναι προτεραιότητα για μένα», είπε ο Παλιχαπιτίγια, ο επιχειρηματίας που κατέχει το 10% της ομάδας NBA, Golden State Warriors.

Η ομάδα έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ότι ο Παλιχαπιτίγια «δεν μιλά για λογαριασμό του franchise μας και οι απόψεις του σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν αυτές του οργανισμού μας». Η δήλωση των Golden State Warriors δεν ανέφερε τους Ουιγούρους ή την Κίνα.

Ο Καλακάνις και ο Παλιχαπιτίγια άρχισαν να μιλούν για τους Ουιγούρους όταν ο Καλακάνις επαίνεσε την εξωτερική πολιτική προσέγγιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά στην Κίνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει περιγράψει την κακοποίηση των Ουιγούρων και των μελών άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην περιοχή ως «ευρεία καταναγκαστική εργασία υπό την αιγίδα του κράτους» και «μαζική κράτηση». Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις με εφοδιαστικές αλυσίδες και επενδυτικούς δεσμούς με την Σινγιάνγκ ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν νομικές συνέπειες.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει αρνηθεί οποιαδήποτε αδικοπραγία ή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ.

«Κανείς δεν νοιάζεται»

Περίπου 15 λεπτά από την έναρξη του podcast, ο Καλακάνις επεσήμανε τα βήματα της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των σαρωτικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Κίνα, όταν ακολούθησε η ακόλουθη συζήτηση:

Καλακάνις: Η πολιτική του για την Κίνα, το γεγονός ότι βγήκε με μια δήλωση για τους Ουιγούρους, νομίζω ότι ήταν πολύ ισχυρή.

Ξέρεις, είναι ένα από τα πιο δυνατά πράγματα που έκανε, αλλά δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις.

Παλιχαπιτίγια: Ας είμαστε ειλικρινείς, κανείς, κανείς δεν ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στους Ουιγούρους, εντάξει; Το αναφέρετε γιατί σας ενδιαφέρει πραγματικά. Και νομίζω ότι είναι πολύ ωραίο που νοιάζεσαι, αλλά…

Καλακάνις: Τι; Τι εννοείς κανείς δεν ενδιαφέρεται;

Παλιχαπιτίγια: Εμείς οι υπόλοιποι δεν νοιαζόμαστε. Απλώς σας λέω μια πολύ σκληρή αλήθεια.

Καλακάνις: Περίμενε, προσωπικά δεν σε νοιάζει;

Παλιχαπιτίγια: Σας λέω μια πολύ σκληρή αλήθεια, εντάξει; Από όλα αυτά που με ενδιαφέρουν. Ναι, είναι εκτός των ενδιαφερόντων μου. Εντάξει, από όλα τα πράγματα που με ενδιαφέρουν είναι εκτός των ορίων μου

Καλακάνις: Απογοητευτικό.

Ο Παλιχαπιτίγια συνέχισε λέγοντας ότι νοιαζόταν για τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, την κλιματική αλλαγή, το προβληματικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής καθώς και τις πιθανές οικονομικές συνέπειες μιας κινεζικής εισβολής στην Ταϊβάν.

Αργότερα διευκρίνισε τα σχόλιά του σε ένα tweet το απόγευμα της Δευτέρας, λέγοντας ότι αναγνωρίζει ότι η αντιμετώπιση του «δεν είχε ενσυναίσθηση».

«Ως πρόσφυγας, η οικογένειά μου εγκατέλειψε μια χώρα με τα δικά της ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επομένως αυτό είναι κάτι που είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της εμπειρίας μου», είπε ο Παλιχαπιτίγια, ο οποίος έχει γεννηθεί στη Σρι Λάνκα. «Για να είμαι σαφής, η πεποίθησή μου είναι ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν σημασία, είτε στην Κίνα, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες είτε αλλού. Τελεία.»

Τον περασμένο μήνα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε διπλωματικό μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2022 στο Πεκίνο, επικαλούμενος την «συνεχιζόμενη γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Σινγιάνγκ και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Κυβερνήσεις, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών έχουν εκφράσει προηγουμένως ανησυχία για τα σκληρά μέτρα του Πεκίνου για την καταστολή όσων επικρίνουν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider