Βρετανία: 70% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν όσοι προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: 70% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν όσοι προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον
Χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για τις επιπτώσεις που έχει η παραλλαγή αυτή στους ηλικιωμένους.

Ο κίνδυνος να νοσηλευτούν όσοι προσβληθούν από την παραλλαγή Όμικρον είναι μικρότερος, σε σύγκριση με τη Δέλτα, όμως η υψηλή μεταδοτικότητα της Όμικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό αριθμό ασθενών που θα χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Η ανάλυση των προκαταρκτικών δεδομένων από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι ένας ασθενής με Όμικρον έχει κατά 31-45% μικρότερες πιθανότητες να ζητήσει βοήθεια σε νοσοκομείο και 50-70% μικρότερες πιθανότητες να εισαχθεί για νοσηλεία, πάντα σε σύγκριση με τη Δέλτα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας, Τζένι Χάρις, σχολίασε ότι είναι «ενθαρρυντική» η ένδειξη ότι όσοι προσβάλλονται από την παραλλαγή αυτή ενδέχεται να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσηλευτούν. «Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά είναι προκαταρκτικά στοιχεία και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα», υπογράμμισε.

Τα ευρήματα συνάδουν με παρόμοια συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν μελέτες του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Χρειάζονται όμως περισσότερα δεδομένα για τις επιπτώσεις που έχει η παραλλαγή αυτή στους ηλικιωμένους.

Η μεταδοτικότητα, η σοβαρότητα της ασθένειας και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων παραμένουν τα τρία βασικά ερωτήματα που προσπαθούν να απαντήσουν οι ειδικοί και οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας για να εκτιμήσουν αν θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα, αντιδημοφιλή και οικονομικώς επιζήμια μέτρα.

Η UKHSA ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η προστασία έναντι της συμπτωματικής ασθένειας μειώνεται είναι μειωμένη μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την Covid-19, όμως βελτιώνεται μετά την αναμνηστική δόση. Ωστόσο, η προστασία μειώνεται ταχύτερα απέναντι στην Όμικρον απ’ ό,τι στη Δέλτα και είναι περίπου 15-25% χαμηλότερη μετά τη 10η εβδομάδα από την αναμνηστική δόση.

Η Βρετανία έσπασε και πάλι σήμερα ρεκόρ κρουσμάτων, με 119.789 μολύνσεις, από 106.122 χθες. Μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφηκαν συνολικά 678.165 κρούσματα στη χώρα. Πολλές βιομηχανίες και δίκτυα μεταφορών αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού αφού οι εργαζόμενοι μπαίνουν αυτοαπομόνωση επειδή προσβλήθηκαν ή είναι στενές επαφές κρουσμάτων. Για να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι μειώνει το χρονικό διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας στην Αγγλία σε 7 ημέρες, από 10 που ήταν μέχρι τώρα, ώστε να επιστρέφουν νωρίτερα στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι.

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο των χριστουγεννιάτικων αγορών φέρνει η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη

gazzetta
gazzetta reader insider insider