Αυστραλία: Η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί στην επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστραλία: Η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί στην επαναφορά ορισμένων περιοριστικών μέτρων
Η Αυστραλία επανέφερε κάποια μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, καθώς ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ.

Η Αυστραλία επανέφερε κάποια μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, περιορισμοί στη χωρητικότητα δημόσιων χώρων και έλεγχοι πιστοποιητικών, καθώς ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων έφτασε σε νέο επίπεδο ρεκόρ, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα μολυσματικού παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

Τα μέτρα αυτά αφορούν 17 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελούν αλλαγή των κυβερνητικών σχεδίων για πλήρες άνοιγμα της χώρας, έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια που επιβάλλονται και αίρονται lockdowns.

Ο αριθμός των νέων μολύνσεων covid-19 αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των Αυστραλών είναι πλήρως ανοσοποιημένοι.

Οι νοσηλείες και οι θάνατοι διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η έκρηξη των κρουσμάτων εγείρει φόβους ότι θα νοσήσουν πολλοί υγειονομικοί.

Το προηγούμενο 24ωρο εντοπίστηκαν στην Αυστραλία περισσότερα από 8.200 νέα κρούσματα covid-19, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από τότε που ξέσπασε η πανδημία και πολύ υψηλότερος σε σχέση με τα 5.600 που είχαν αναφερθεί μία ημέρα νωρίτερα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν στις πολιτείες Βικτόρια και Νέα Νότια Ουαλία.

Οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου ζει το ένα τρίτο των 25 εκατομμυρίων Αυστραλών, ανακοίνωσαν ότι επαναφέρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς, δημόσιους χώρους, ενώ ζήτησαν από εστιατόρια, μπαρ και άλλους χώρους να περιορίσουν τον αριθμό των ατόμων που δέχονται και να επαναφέρουν τους ελέγχους για το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Οι σημερινές αλλαγές είναι συνετές, προσεκτικές και μια προληπτική προσέγγιση καθώς προχωρούμε από αυτή την εορταστική περίοδο ως το τέλος Ιανουαρίου», δήλωσε ο Ντόμινικ Πέροτετ πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Μέχρι σήμερα ο Πέροτετ καλούσε τις αρχές της πολιτείας να συνεχίσουν τα σχέδιά τους να άρουν τους περιορισμούς μόλις επιτευχθεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό εμβολιασμών. Παράλληλα αρνούνταν σταθερά να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, κάτι που ζητούσαν οι υγειονομικοί, εκτιμώντας ότι έχει έρθει η ώρα οι Αυστραλοί να μάθουν να ζουν με τον ιό.

Η Βικτόρια, που έχει σχεδόν τον ίδιο πληθυσμό με τη Νέα Νότια Ουαλία, επίσης επανέφερε την υποχρεωτική χρήση μάσκας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μειωθεί το βάρος στο σύστημα υγείας.

Η Δυτική Αυστραλία, όπου έχουν καταγραφεί πολύ λίγα κρούσματα covid-19 και είναι ουσιαστικά αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα, ζήτησε να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και να ακυρωθούν οι μεγάλες, δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ απαγορεύθηκε ο χορός και κατέστη υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Όλα αυτά μετά τον εντοπισμό ενός Γάλλου τουρίστα ο οποίος βρέθηκε θετικός στο στέλεχος Δέλτα. Ο άνδρας είχε επισκεφθεί πολλά κλαμπ και άλλους εσωτερικούς, δημόσιους χώρους, εξήγησαν οι αρχές.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον έχει δεσμευθεί να μην επιβληθεί ξανά lockdown στη χώρα, τονίζοντας ότι πλέον οι Αυστραλοί θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαχείριση της υγείας τους.

Σε μια ακόμη αλλαγή ρητορικής σήμερα, ο Πέροτετ κάλεσε τους ανθρώπους να αποφεύγουν να κάνουν διαγνωστικά τεστ στην περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα covid-19, αλλά δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Στην Αυστραλία υπάρχουν καταγγελίες για αναμονή ωρών στα κέντρα όπου γίνονται τεστ καθώς πολλοί άνθρωποι σπεύδουν να κάνουν διαγνωστικό τεστ για να ταξιδέψουν ενόψει των Χριστουγέννων. Ο Πέροτετ δήλωσε ότι «αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα (…) αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όσοι χρειάζεται να κάνουν τεστ, να το κάνουν εγκαίρως».

Οι περισσότερες πολιτείες απαιτούν από τους ταξιδιώτες αρνητικό τεστ 72 ωρών προκειμένου να εισέλθουν στο έδαφός τους, παρά το γεγονός ότι ο Μόρισον τους ζήτησε να χαλαρώσουν το μέτρο αυτό.

Την περίοδο αυτή στην Αυστραλία υπάρχουν περίπου 44.000 ενεργά κρούσματα, με 800 ανθρώπους να νοσηλεύονται. Τα κρούσματα της Όμικρον είναι μόνο 37, ενώ από το στέλεχος αυτό έχει αναφερθεί ένας μόνο θάνατος και ένας ασθενής που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Συνολικά στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί 273.000 κρούσματα covid-19 και 2.173 θάνατοι.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυστραλία: Ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας

Αυστραλία: Χωρίς περιορισμούς οι γιορτές λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμών

gazzetta
gazzetta reader insider insider