Τζανάκης: Πρόβλεψη για ως και 18.000 ημερήσια κρούσματα μετά τα Φώτα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τζανάκης: Πρόβλεψη για ως και 18.000 ημερήσια κρούσματα μετά τα Φώτα
Την εκτίμησή του πως η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού κατά το ερχόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι ραγδαία διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας πως είναι πιθανό να καταγραφούν ως και 18.000 κρούσματα ημερησίως μετά την ημέρα των Θεοφανιών.

Την εκτίμησή του πως η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού κατά το ερχόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι ραγδαία διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας πως είναι πιθανό να καταγραφούν ως και 18.000 κρούσματα ημερησίως μετά την ημέρα των Θεοφανιών.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Τζανάκης τόνισε πως μέσα σε 15-20 ημέρες, αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων λόγω της Όμικρον.

«Θα μιλήσω εμπειρικά. Σε όλες τις χώρες το πανδημικό κύμα λόγω της Όμικρον ξεκίνησε με μια εικόνα όπως στην Ελλάδα, δηλαδή τα κρούσματα σταθεροποιούνται αρχικά σε υψηλούς αριθμούς και ξαφνικά εκτοξεύονται σε διπλάσιους και τριπλάσιους μέσα σε 15-20 ημέρες», ανάφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας για να προσθέσει: «Αν υποτεθεί ότι ξεκινάμε τώρα δεν αποκλείεται να δούμε έξαρση λίγο μετά τα Φώτα. Θα είναι περίπου τριπλάσια έως τετραπλάσια της σημερινής εικόνας, εάν μπορέσουμε να τα διαγνώσουμε όλα. Ενδέχεται να καταγράψουμε και 15-18 χιλιάδες κρούσματα λίγο μετά τα Φώτα , χωρίς να αποκλείεται μια μικρή αύξηση αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά».

Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης υπογράμμισε την σημασία του συχνού τέστινγκ, σημειώνοντας πως θα πρέπει οι έλεγχοι με self test να γίνονται ανά 3 ημέρες κατά την διάρκεια των εορτών, ενώ επισήμανε και την σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων προστασίας.

«Να κάνουμε 4 σελφ τεστ μέσα στις γιορτές μέχρι την πρωτοχρονιά, ένα ανά 2-3 περίπου ημέρες, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων και εμβολιαστικού στάτους. Τα τραπέζια στις γιορτής να είναι ολιγομελή, το πολύ μέχρι 10 άτομα, να χρησιμοποιούμε μάσκα υψηλής προστασίας και να μην την βγάζουμε καθόλου και έτσι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider