Ειδήσεις | Διεθνή
22-12-2021 | 20:59

Κορονοϊός: Τα μέτρα «επιστρέφουν» στην Ευρώπη - Νέα δεδομένα σε Ισπανία και Βέλγιο

Newsroom
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Τα μέτρα «επιστρέφουν» στην Ευρώπη - Νέα δεδομένα σε Ισπανία και Βέλγιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να καταστήσει εκ νέου υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, καθώς ο αριθμός των μολύνσεων COVID-19 αυξάνεται, πλησιάζοντας μάλιστα τις 50.000 μέσα σε 24 ώρες, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ, ενώ την ίδια ώρα το Βέλγιο αποφάσισε να «κλείσουν» οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών, στο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» του κορονοϊού.

Η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους θα γίνει και πάλι υποχρεωτική στην Ισπανία

"Η χρήση μάσκας ξαναγίνεται υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους", ανέφερε σε μια ανακοίνωση το μέγαρο Μονκλόα, έδρα της ισπανικής κυβέρνησης.

Στο κείμενο δεν διευκρινίζεται πότε θα υλοποιηθεί το μέτρο, όμως έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλείται αύριο Πέμπτη, για να εγκρίνει αυτό το διάταγμα, προκειμένου η χρήση μάσκας σε υπαίθριους χώρους να ισχύσει τα Χριστούγεννα όπου γίνονται πάντα σε σημαντικές συγκεντρώσεις.

Η ανακοίνωση έγινε ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η διαδικτυακή έκτακτη σύνοδος ανάμεσα στον πρωθυπουργό Πάμπλο Σάντσεθ και τους προέδρους των αυτόνομων περιφερειών της χώρας όπου συζητούνται μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα.

Η Ισπανία, από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στον εμβολιασμό, κατέγραψε χθες, Τρίτη, 49.823 νέες μολύνσεις COVID-19 μέσα σε 24 ώρες και η, πιο μεταδοτική, παραλλαγή Όμικρον αποτελεί πλέον το 50% των νέων μολύνσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η επίπτωση 14 ημερών ήταν την Τρίτη 695 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, ένας αριθμός σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερος εκείνου της 1ης Δεκεμβρίου.

Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει πλέον τα 5,5 εκατομμύρια και εκείνος των θανάτων πλησιάζει τις 89.000 σε μια χώρα με σχεδόν 47 εκατομμύρια κατοίκους.

Προς το παρόν, αυτό το νέο κύμα (το έκτο στην Ισπανία) παραμένει λιγότερο σοβαρό από τα προηγούμενα: το 15% των μονάδων εντατικής θεραπείας ήταν κατειλημμένες από ασθενείς Covid χθες, έναντι 30% στα μέσα Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Στην Ισπανία, η υγεία παραμένει στην αρμοδιότητα των περιφερειών, όμως η χρήση μάσκας μπορεί να επιβληθεί απευθείας από την εκτελεστική εξουσία με διάταγμα.

Ένα άλλο μέτρο που περιλαμβάνεται στο διάταγμα που θα εκδοθεί, είναι η διάρκεια της ισχύος του εμβολιασμού θα ορίζεται από την 1η Φεβρουαρίου στους εννέα μήνες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης.

Η Ισπανία περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού: το 89,7% των πολιτών ηλικίας άνω των 12 ετών είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Η χώρα ήταν επίσης μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη που ξεκίνησε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-1 ετών στις 15 Δεκεμβρίου.

Κλείνουν κινηματογράφοι, θέατρα και αίθουσες συναυλιών στο Βέλγιο

Οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι αίθουσες συναυλιών είναι μεταξύ των χώρων πολιτισμού το κλείσιμο των οποίων αποφάσισε πριν από λίγο η Επιτροπή Διαβούλευσης στο Βέλγιο στο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής «Όμικρον» του κορονοϊού.

Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από αυτή την Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου. Ωστόσο στο συγκεκριμένο μέτρο δεν συμπεριλαμβάνονται τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικοί χώροι. Επίσης, οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα (τα παιδιά δεν συμπεριλαμβάνονται), ενώ αποφασίστηκε η απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων στα στάδια από τη Δευτέρα. Καμία αλλαγή δε θα υπάρξει στο ωράριο της εστίασης, η οποία θα εξακολουθήσει να κλείνει στις 23.00.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Νέο πακέτο στήριξης 1 δισ. λιρών στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την Όμικρον

MUST READ

Επ. Εμπειρογνωμόνων: Εισήγηση για «μίνι» lockdown σε 2 φάσεις - Τι θα ισχύσει για εστίαση, events, μάσκες