Ειδήσεις | Ελλάδα
14-12-2021 | 08:44

Θεμιστοκλέους για Τράγκα: Η άρνηση του εμβολίου στοιχίζει ζωές

Newsroom
Μοιράσου το
Θεμιστοκλέους για Τράγκα: Η άρνηση του εμβολίου στοιχίζει ζωές
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών έχει ανοίξει και οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκινούν από αύριο, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

Όπως είπε στο MEGA ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, έχουν γίνει τροποποιήσεις ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία και να μπορούν να χειρίζονται ταυτόχρονα δύο εμβόλια για τις ηλικιακές κατηγορίες 5-11 και 12-17 ετών. Η αμοιβή του παιδιάτρου καλύπτεται από το κράτος.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς των παιδιών 12 έως 17 ετών, έχουν εμβολιαστεί 260.000 παιδιά στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους στις 3 Ιανουαρίου έρχεται νέα παραλαβή εμβολίων και γύρω στις 5 με 6 Ιανουαρίου θα ανοίξουν νέα ραντεβού.
Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως μέσα σε 24 ώρες μπορούν οι πολίτες να βρουν ραντεβού για την πρώτη δόση: «Σε όλη τη χώρα δεν έχουμε μεγάλες αποκλείσεις. Η απόσταση των ραντεβού είναι γύρω στις 10 με 15 ημέρες στις πιο επιβαρυμένες περιοχές. Προτεραιότητα δίνεται στην πρώτη δόση και στην αναμνηστική δόση στους άνω ων 60», είπε.

Ως προς τον κατ’ οίκον εμβολιασμό δήλωσε πως η αίτηση γίνεται από τον γιατρό για τον πολίτη στο emvolio,gov.gr, καθώς ο γιατρός μπορεί να πιστοποιήσει ότι ο πολίτης τηρεί τα κριτήρια. Λόγω της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού παρατηρήθηκε αύξηση στις αιτήσεις, οι οποίες έφτασαν τις 23.000 μέσα σε 10 ημέρες και θα δοθεί προτεραιότητα για την πρώτη δόση.

Σχετικά με τους συνδυασμούς των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια, η αναμνηστική δόση μπορεί να γίνει με Pfizer ή μισή δόση Moderna. Αντίστοιχα, όποιος εμβολιάστηκε με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson θα εμβολιαστεί είτε με Pfizer είτε με μισή δόση Moderna.

Τι ισχύει για όσους εμβολιάστηκαν στο εξωτερικό

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με εμβόλια που χρησιμοποιούνται και στη χώρα μας, μπορούν να πάνε στο ΚΕΠ με τις δύο δόσεις του εμβολίου που έκαναν στο εξωτερικό, να καταχωρηθούν στο σύστημα των ΚΕΠ και ύστερα θα μπορούν να κάνουν την τρίτη δόση.
Για όσους έχουν κάνει τα εμβόλια Sputnik και Sinovac από σήμερα θα μπορούν να πηγαίνουν με το χαρτί του εμβολιασμού και θα προγραμματίζουν την τρίτη δόση εδώ. Το πιστοποιητικό θα βγει μόνο αν κάνει την τρίτη δόση στην Ελλάδα.

Για τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα

Ο Γιώργος Τράγκας, ο οποίος νοσηλευόταν με κορονοϊό από τις 4 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο Σωτηρία, έφυγε από τη ζωή.

Η κατάσταση του Γιώργου Τράγκα επιδεινώθηκε ραγδαία, και παρά τις προσπάθειες τους οι θεράποντες ιατροί δεν κατάφεραν να τον κρατήσουν στη ζωή.
«Διάφορες φωνές που υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν, ορισμένες φορές και στα όρια της καθόλου σοβαρότητας, στοιχίζουν ζωές. Απόψεις που είτε παίρνουν πολιτική χροιά είτε οφείλονται σε βαθύτερα κοινωνικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά ζητήματα…  Η στιγμή μπροστά στον κορονοϊό είναι η ζωή και ο θάνατος, και αυτό φαίνεται με τραγικό τρόπο στις ζωές που χάνονται σε καθημερινή βάση. Ο μόνος τρόπος να ξεφύγουμε από την πανδημία είναι ο εμβολιασμός», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους εκφράζοντας τα βαθιά του συλλυπητήρια.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κατέληξε τα ξημερώματα ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας