Ανησυχία εκφράζουν 19 ΜΚΟ - Κινδυνεύουν να μείνουν «εκτός» του Μητρώου του υπουργείου Μετανάστευσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανησυχία εκφράζουν 19 ΜΚΟ - Κινδυνεύουν να μείνουν «εκτός» του Μητρώου του υπουργείου Μετανάστευσης
Ανησυχία για απόρριψη οργάνωσης από το Μητρώο ΜΚΟ του υπουργείου Μετανάστευσης εκφράζουν 19 ΜΚΟ

Δεκαεννέα μη κυβερνητικές οργανώσεις εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους την ανησυχία τους για την απόφαση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να απορρίψει την εγγραφή της οργάνωσης «Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο» (RSA) από το Μητρώο ΜΚΟ. Σχετική ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα έκανε και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, Μέρι Λόλορ.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι 19 οργανώσεις, ο λόγος της απόρριψης ήταν ότι η ανάπτυξη δραστηριότητας υπέρ των υπό απέλαση προσώπων έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική κείμενη νομοθεσία. Οι οργανώσεις σημειώνουν ότι «ακόμη και απορριφθέντες διεθνούς προστασίας αποτελούν πρόσωπα προς τα οποία υποχρεούμαστε να παράσχουμε συνδρομή, με βάση νομοθετικές προβλέψεις τόσο του ενωσιακού όσο και του εθνικού δικαίου», ενώ «οι σχετικές δράσεις υποστήριξης υπέρ των υπό απέλαση προσώπων είναι απολύτως σύμφωνες και υλοποιούν την κείμενη νομοθεσία, κατοχυρώνοντας τις εγγυήσεις και τα δικαιώματα όσων αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο απέλασης και επιστροφής».

Επιπλέον, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μέρι Λόλορ, κάνει λόγο για «ανησυχητικές πληροφορίες» σχετικά με απόρριψη εγγραφής της οργάνωσης RSA και επισημαίνει ότι «όλοι έχουν δικαίωμα προστασίας του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αντιμετωπίζουν απέλαση. Τα κράτη θα πρέπει να διευκολύνουν το έργο όσων υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ανθρώπων σε αυτές τις καταστάσεις, όχι να το εμποδίζουν».

Σημειώνεται ότι την κοινή ανακοίνωση συνυπογράφουν οι οργανώσεις: Αλληλεγγύη Λέσβου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Equal Rights Beyond Borders, Fenix, HIAS Ελλάδας, HIGGS, HumanRights360, International Rescue Committee, Κέντρο Διοτίμα, Legal Centre Lesvos, Refugee Legal Support, SolidarityNow, Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Terre des Hommes Hellas και Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΜΚΟ της Χρονιάς αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το ReGeneration

gazzetta
gazzetta reader insider insider