Γαλλία: Το Παρίσι καλεί το Λονδίνο να ανοίξει «νόμιμη οδό μετανάστευσης»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλία: Το Παρίσι καλεί το Λονδίνο να ανοίξει «νόμιμη οδό μετανάστευσης»
«Πρέπει η Βρετανία να δημιουργήσει τη δυνατότητα νόμιμης πρόσβασης για τους μετανάστες», επεσήμανε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ζήτησε σήμερα από τη Βρετανία να ανοίξει «νόμιμη οδό μετανάστευσης» και να αναλάβει «τις ευθύνες της», μία ημέρα μετά την ευρωπαϊκή σύσκεψη στο Καλαί από την οποία είχαν αποκλειστεί οι Βρετανοί.

«Πρέπει η Βρετανία να δημιουργήσει τη δυνατότητα νόμιμης πρόσβασης για τους μετανάστες», επεσήμανε ο Νταρμανέν μιλώντας στο δίκτυο BFM/RMC, διότι «σήμερα οι άνθρωποι που θέλουν να ζητήσουν άσυλο στην Αγγλία δεν έχουν άλλο τρόπο παρά να διασχίσουν τη Μάγχη».

«Επειδή δεν υπάρχει νόμιμη οδός για τους μετανάστες που θέλουν να πάνε στη Βρετανία και επειδή στην Αγγλία δεν υπάρχουν ταυτότητες, υπάρχει αυτό το ρεύμα», επανέλαβε σήμερα ο Γάλλος υπουργός.

«Τι να κάνουμε με τους Άγγλους; Ας αλλάξουν τη νομοθεσία τους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι στη Βρετανία κατατίθενται 30.000 αιτήσεις για την παροχή ασύλου ετησίως, ενώ στη Γαλλία περίπου 150.000.

«Είμαι απολύτως έτοιμος να συζητήσω» με τους Βρετανούς «με τον όρο ότι θα έχουμε μια κανονική σχέση και θα κινούμαστε στο ίδιο μήκος κύματος», σχολίασε ο Νταρμανέν, διαβεβαιώνοντας εξάλλου ότι συνομιλεί με τη Βρετανίδα ομόλογό του Πρίτι Πατέλ «σχεδόν κάθε ημέρα».

Μια σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας με θέμα το μεταναστευτικό θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Παρίσι, έπειτα από αίτημα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, διευκρίνισε ο Νταρμανέν.

Χθες οι συμμετέχοντες σε μια έκτακτη ευρωπαϊκή σύσκεψη στο Καλαί συμφώνησαν «να βελτιώσουν την κοινή τους συνεργασία με τη Βρετανία» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν οι αρμόδιοι για τη μετανάστευση της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, η Ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Θεμάτων, καθώς και εκπρόσωποι της Europol και της Frontex.

Στην κοινή τους ανακοίνωση οι αξιωματούχοι «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να κάνουν τα πάντα για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών», ενώ αναγνώρισαν την ανάγκη «να βελτιωθεί η συνεργασία με τη Βρετανία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider