Ήρθε στην Ευρώπη η αφρικανική μετάλλαξη: Το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήρθε στην Ευρώπη η αφρικανική μετάλλαξη: Το πρώτο κρούσμα στο Βέλγιο
Δεν έχει καταγραφεί κρούσματα με την αφρικανική μετάλλαξη στις ΗΠΑ.

Προβληματισμό και μεγάλη ανησυχία στο σύνολο των κρατών παγκοσμίως θέτει η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού από την Αφρική, με σειρά κυβερνήσεων να απαγορεύουν τις αφίξεις πολιτών από την Αφρική και καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την ανάλυση των δεδομένων από τη μετάλλαξη με την επιστημονική ονομασία B.1.1.529.

Η νέα μετάλλαξη «πάτησε» και στην Ευρώπη, με τις υγειονομικές αρχές του Βελγίου να ανακοινώνουν πως καταγράφηκε κρούσμα με την B.1.1.529 σε άτομο που εισήλθε πρόσφατα στην ευρωπαϊκή χώρα.

Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορονοϊό.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική, ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, αναφέρει το rtbf.

Το Βέλγιο εξετάζει ακόμα ένα ύποπτο κρούσμα για την αφρικανική μετάλλαξη.

Όπως έγινε γνωστό, την ένταξη σχεδόν όλων των αφρικανικών χωρών στην «κόκκινη λίστα» για τις αφίξεις στο Ισραήλ λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού με την επιστημονική ονομασία B.1.1.529 ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, όλα τα κράτη της ηπείρου, με εξαίρεση τη Νότια Αφρική, εντάσσονται στη λίστα υψηλού κινδύνου.

Στις ΗΠΑ, ο σύμβουλος της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν για την πανδημία, Άντονι Φάουτσι, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσε πως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να έχουν βεβαιωθεί κρούσματα της νέας μετάλλαξης επί αμερικανικού εδάφους και πως αποφάσεις για περιορισμούς στις αφίξεις πολιτών στις ΗΠΑ θα ληφθούν μόλις υπάρχουν νέα δεδομένα για τη μετάλλαξη.

Ακόμα, η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊο θεωρείται από τους επιστήμονες το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής καθώς ενδέχεται να καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε, το οποίο ονομάζεται B.1.1.529, έχει πρωτεΐνη ακίδα που διαφέρει πάρα πολύ από αυτήν που είχε το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού στο οποίο στηρίχθηκαν τα εμβόλια.

Το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε επίσης στην Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ και η Βρετανία απαγόρευσε τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες.

Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς που συνδέονται με τη νέα μετάλλαξη της Ν. Αφρικής, B.1.1.529, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

«Αυτήν την στιγμή, δεν συνιστάται η επιβολή ταξιδιωτικών μέτρων», δήλωσε ο εκπρόσωπος Κρίστιαν Λίντμάιερ κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Γενεύη. Ο Π.Ο.Υ. συνιστά στις χώρες να συνεχίσουν να εφαρμόζουν επιστημονική προσέγγιση που βασίζεται στην αποτίμηση των κινδύνων κατά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιοριστικών μέτρων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βέλγιο: Νωρίτερα το κλείσιμο των μπαρ και της εστίασης - Συναγερμός για τη νέα αφρικανική μετάλλαξη

gazzetta
gazzetta reader insider insider