Interpol: Στην Κωνσταντινούπολη η εκλογή του νέου προέδρου οργανισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Interpol: Στην Κωνσταντινούπολη η εκλογή του νέου προέδρου οργανισμού
Τα 194 μέλη της Interpol θα εκλέξουν εκτός από πρόεδρο και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής.

Στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε χθες η ετήσια σύνοδος της Interpol και στο επίκεντρο της τέθηκαν οι απειλές στην ασφάλεια, οι νέες τάσεις στο έγκλημα και φυσικά η εκλογή της νέας ηγεσίας του διεθνούς αστυνομικού σώματος.

Αρχηγοί αστυνομιών και άλλοι εκπρόσωποι υπηρεσιών επιβολής του νόμου από τις 194 χώρες που αποτελούν μέλη του οργανισμού θα παρακολουθήσουν τις τριήμερες εργασίες της συνόδου, η οποία αύριο θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Interpol.

Η εκλογή του προέδρου βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, ύστερα από την εξαφάνιση του πρώτου Κινέζου προέδρου του οργανισμού, του Meng Hongwei. Ο Hongwei χάθηκε χωρίς να αφήσει ίχνη στο μέσο της τετραετούς του θητείας το 2018, ενώ επέστρεφε στην Κίνα από το εξωτερικό.

Όπως αφέθηκε να εννοηθεί, ο Hongwei κρατείται από τις κινεζικές αρχές κατηγορούμενος για δωροδοκία και για άλλα εγκλήματα. Τότε η Interpol είχε ανακοινώσει την παραίτηση του από την προεδρία του οργανισμού. Ταχύτατα αντικαταστάθηκε από τον Νοτιοκορεάτη αντιπρόεδρο της Interpol, Kim Jong Yan, ο οποίος εκλέχθηκε στην θέση του προέδρου για το υπόλοιπο διάστημα της τετραετίας.

Η θητεία του ήταν να λήξει το 2020, αλλά επεκτάθηκε κατά ένα έτος λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς εμπόδισε τη σύγκλιση της ετήσιας συνόδου. Ο διάδοχος του θα λάβει το αξίωμα του προέδρου για μια τετραετία.

Η ψηφοφορία προκαλεί ενδιαφέρον αναφορικά με «ίντριγκες» που σχετίζονται με υψηλά ιστάμενες θέσεις του οργανισμού, τις οποίες διεκδικούν Κινέζοι και αξιωματούχοι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ένα από τους υποψήφιους έχει κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για συμμετοχή σε βασανιστήρια και παράνομες κρατήσεις στα ΗΑΕ, ενώ ο άλλος υποψήφιος που η υποψηφιότητα του θεωρείται προκλητική είναι ένας Κινέζος που υπηρετεί στο κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας.

Η κριτική που ασκείται θέλει ότι αν αυτοί καταφέρουν να κερδίσουν στις εκλογές, η χώρες τους θα χρησιμοποιήσουν την Interpol για να βάλουν στο χέρι πολιτικούς αντιφρονούντες στις χώρες τους, αντί να καταδιώκουν λαθρέμπορους ναρκωτικών, εγκληματίες πολέμου, διακινητές ανθρώπων και τρομοκράτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider