Βουλγαρία: Διώξεις σε έξι πρόσωπα που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βουλγαρία: Διώξεις σε έξι πρόσωπα που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
Οι πέντε από τους κατηγορούμενους έχουν προφυλακιστεί ενώ ο έκτος είναι ελεύθερος υπό όρους.

Η στρατιωτική εισαγγελία της Βουλγαρίας άσκησε δίωξη σήμερα σε έξι πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και σε αξιωματικούς της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών, με την κατηγορία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Οι κατηγορούμενοι επιδίδονταν σε «κατασκοπευτικές δραστηριότητες» καθώς «συνέλεγαν και παρέδιδαν σε μια ξένη χώρα πληροφορίες που συνιστούσαν κρατικά μυστικά», ανέφερε η εισαγγελία της Σόφιας σε μια ανακοίνωση της.

Οι τρεις από τους υπόπτους παρέδωσαν «απόρρητες πληροφορίες στρατιωτικής φύσης».

Επικεφαλής της ομάδας ήταν ένας πρώην υψηλόβαθμος αξιωματικός της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών ο οποίος στρατολόγησε υπαλλήλους που είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, όχι μόνο της Βουλγαρίας αλλά και χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών ήταν δύο αξιωματικοί των υπηρεσιών στρατιωτικών πληροφοριών της Βουλγαρίας, ο επικεφαλής μιας υπηρεσίας του υπουργείου Άμυνας καθώς και ένας υπάλληλος που χειριζόταν τις πληροφορίες που είχαν χαρακτηριστεί απόρρητες από το κοινοβούλιο.

Τα μέλη της ομάδας πληρώνονταν για να παραδίδουν τις πληροφορίες στον αρχηγό του δικτύου και στη σύζυγό του, η οποία είχε διπλή υπηκοότητα, βουλγάρικη και ρώσικη. Το ζευγάρι έδινε τις πληροφορίες σε ένα υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια, όπως είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας όταν είχαν συλληφθεί οι έξι, στα μέσα Μαρτίου.

Οι πέντε από τους κατηγορούμενους έχουν προφυλακιστεί ενώ ο έκτος είναι ελεύθερος υπό όρους.

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Βουλγαρία έχουν σημαδευτεί από πολλές υποθέσεις κατασκοπείας. Από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι τα τέλη του 2020 απελάθηκαν πέντε Ρώσοι διπλωμάτες και ένας τεχνικός της πρεσβείας της Ρωσίας. Μεταξύ αυτών ήταν και ο στρατιωτικό επιτετραμμένος της Ρωσίας, ο ο οποίος φέρεται ότι συντόνιζε το δίκτυο αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πούτιν: Η Δύση δεν παίρνει στα σοβαρά τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider