Πυρηνικά: Το Ιράν θα επισκεφτεί ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ στις 22 Νοεμβρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρηνικά: Το Ιράν θα επισκεφτεί ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ στις 22 Νοεμβρίου
Στις 12 Νοεμβρίου ο Γκρόσι είχε διαμαρτυρηθεί για την απουσία επαφών με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν και είχε εκφράσει την ελπίδα να μεταβεί στη χώρα πριν τις 22 Νοεμβρίου.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι αναμένεται τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου στην Τεχεράνη για να συζητήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα επίσημη ιρανική πηγή.

Στις 12 Νοεμβρίου ο Γκρόσι είχε διαμαρτυρηθεί για την απουσία επαφών με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν και είχε εκφράσει την ελπίδα να μεταβεί στη χώρα πριν τις 22 Νοεμβρίου, οπότε ξεκινά η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κυβερνητών της ΙΑΕΑ.

Τρεις ημέρες αργότερα οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απηύθυναν πρόσκληση στον Γκρόσι να επισκεφθεί την Τεχεράνη.

Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ «αναμένεται τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου το βράδυ στην Τεχεράνη και τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μοχαμάντ Εσλάμι και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο FARS.

Η τελευταία επίσκεψη του Γκρόσι στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.

Έκτοτε η ΙΑΕΑ κατέληξε σε συμφωνία με την Τεχεράνη προκειμένου ο οργανισμός να εξακολουθήσει να επιθεωρεί κάποιες πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

Μετά τη σύναψη της συμφωνίας αυτής ο Γκρόσι ανέμενε να συζητήσει τις εξελίξεις με τη νέα κυβέρνηση του Ιράν, που ορκίστηκε τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ, στις 29 Νοεμβρίου, πρόκειται να επαναληφθούν στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των άλλων χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία) βρίσκονται σε τέλμα.

Οι ΗΠΑ, που αποσύρθηκαν μονομερώς από τη συμφωνία το 2018 και επανέφεραν τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, θα συμμετάσχουν έμμεσα στις συνομιλίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider