Διεθνή
16-11-2021 | 20:30

ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: «Καθαρά ρυθμιστικό ζήτημα» η αναστολή της διαδικασίας έγκρισης του Nord Stream 2

Newsroom
Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ Γερμανίας: «Καθαρά ρυθμιστικό ζήτημα» η αναστολή της διαδικασίας έγκρισης του Nord Stream 2
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Καθαρά ρυθμιστικό» ζήτημα αποτελεί η απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων να αναστείλει τη διαδικασία έγκρισης μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 2, διευκρίνισε νωρίτερα απόψε το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν αναμένεται να επηρεαστεί η αξιολόγηση ασφαλείας του έργου.

Προηγουμένως η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων είχε αποφασίσει την αναστολή της διαδικασίας έγκρισης, ζητώντας την οργάνωση της εταιρίας εκμετάλλευσης κατά τρόπο σύμφωνο με τη γερμανική νομοθεσία. Χωρίς πιστοποίηση από την Υπηρεσία, δεν επιτρέπεται η μεταφορά φυσικού αερίου στη γερμανική εσωτερική αγορά μέσω του αγωγού της Βαλτικής, η κατασκευή του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί. Επιπλέον, σε περίπτωση μη πιστοποίησης, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμων.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων ανέφερε ακόμη ότι η ελβετική Nord Stream 2 AG αποφάσισε να δημιουργήσει θυγατρική εταιρία σύμφωνα με τα οριζόμενα από τη γερμανική νομοθεσία μόνο για το γερμανικό τμήμα του αγωγού. Η εταιρία αυτή θα γίνει ιδιοκτήτης του γερμανικού τμήματος του έργου και θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του και η διαδικασία πιστοποίησης θα παραμείνει σε αναστολή έως ότου ολοκληρωθεί η μεταφορά βασικών περιουσιακών στοιχείων και ανθρώπινου δυναμικού στη θυγατρική. Στη συνέχεια, η Υπηρεσία θα μπορούσε να συνεχίσει τη διαδικασία πιστοποίησης, η οποία λήγει τον Ιανουάριο.

Η απόφαση προκάλεσε την ικανοποίηση των Πρασίνων, οι οποίοι ούτως ή άλλως αντιτίθενται στην κατασκευή και τη λειτουργία του αγωγού και των Φιλελευθέρων (FDP). «Γίνεται έλεγχος σύμφωνα με το νόμο και αυτό είναι καλό», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Όλιβερ Κρίσερ, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η καθυστέρηση που προκαλείται σημαίνει ότι κατά τον τρέχοντα χειμώνα ο Nord Stream 2 δεν θα έχει κανέναν ρόλο στην ενεργειακή αγορά. Επανέλαβε μάλιστα ότι «ο αγωγός δεν χρειάζεται».

Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος του FDP για θέματα Ενέργειας Χάγκεν Ράινχολντ δήλωσε ότι ορθώς γίνεται ο έλεγχος, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι «η πόρτα παραμένει ακόμη ανοιχτή» για τη λειτουργία του αγωγού. Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοκοινωνιστών ( CSU) Αλεξάντερ Ντόμπριντ επανέλαβε τη θέση του κόμματός του υπέρ του αγωγού, τον οποίο χαρακτήρισε «υποδομή για τον ενεργειακό ανεφοδιασμό, η λειτουργία της οποίας θα πρέπει να καταστεί εφικτή», αλλά ταυτόχρονα ζήτησε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στον τομέα της παροχής φυσικού αερίου, π.χ. με αύξηση του αμερικανικού μεριδίου στο γερμανικό ενεργειακό μίγμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

MUST READ

Σε αναστολή η πιστοποίηση του Nord Stream 2 από τις γερμανικές αρχές