Διεθνή
19-10-2021 | 21:31

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Καμία πρωτοβουλία στην Αν. Μεσόγειο δεν θα πετύχει χωρίς τη συμμετοχή μας

Newsroom
Μοιράσου το
ΥΠΕΞ Τουρκίας: Καμία πρωτοβουλία στην Αν. Μεσόγειο δεν θα πετύχει χωρίς τη συμμετοχή μας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ως «νέα εκδήλωση των εχθρικών πολιτικών της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία και την "ΤΔΒΚ"» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας την κοινή διακήρυξη των ηγετών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, που καλεί σε «σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους».

Αναλυτικότερα, σύμφωνε με την «Καθημερινή», το τουρκικό ΥΠΕΞ εξαπολύει πυρά και προς την πλευρά της Αιγύπτου, τονίζοντας πως «η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εν συνεχεία, η Τουρκία επισημαίνει πως καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας δεν πρόκειται να αποδειχθεί επιτυχής, ενώ παράλληλα σημειώνεται πως η γειτονική χώρα θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματά της αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας

«Η κοινή δήλωση, που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021 με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα εκδήλωση της εχθρικής πολιτικής του δiδύμου Ελλάδας- Eλληνοκυπρίων απέναντι στην Τουρκία και την ‘ΤΔΒΚ’. Η συμπερίληψη της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση είναι ένδειξη ότι η αιγυπτιακή διοίκηση δεν έχει καταλάβει ακόμη την πραγματική διεύθυνση όπου μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε δείξει σε φίλους και εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ δεν μπορεί να έχει καμία επιτυχία. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις στη δήλωση, η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι μαξιμαλιστικές και παράνομες αξιώσεις του Ελληνικού- Eλληνοκυπριακού διδύμου που αγνοεί τους Τουρκοκύπριους. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις προσπάθειες αυτών των δύο να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας για να προκαλέσουν ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της "ΤΔΒΚ’" σχετικά με την κοινή δήλωση. Δεν είναι δυνατόν μια λογική που απορρίπτει τα γεγονότα στο νησί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν καταχωρηθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού.

Επιπλέον, το γεγονός ότι αυτές οι χώρες, που οδήγησαν στην αποσταθεροποίηση της Λιβύης με την υποστήριξή τους σε ορισμένες παράνομες ομάδες, στοχεύουν στο Μνημόνιο Κατανόησης που έχουμε υπογράψει τώρα με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Αυτό είναι ασέβεια προς τα συμφέροντα και την κυριαρχία της Λιβύης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Koμισιόν σε Τουρκία: Να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

MUST READ

Τριμερής: Το σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αποτελεί φάρο σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο