Διεθνή
28-09-2021 | 15:56

Κύπρος: Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί το βάρος της μετανάστευσης μόνο του

Newsroom
Μοιράσου το
Κύπρος: Κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί να διαχειριστεί το βάρος της μετανάστευσης μόνο του
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο Κέντρο πρώτης υποδοχής Πουρνάρα και να διαμορφώσει ιδία αντίληψη από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει, σαν αποτέλεσμα της ανάγκης για διαχείριση των αναλογικά μεγαλύτερων αριθμητικά μεταναστευτικών ροών, μεταξύ όλων των χωρών μελών της ΕΕ είχε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νίκος Νουρής.

Ο κ. Νουρής ευχαρίστησε την Επίτροπο και τους συνεργάτες της, οι οποίοι βρίσκονται στην Κύπρο, για όλη την βοήθεια που μέχρι σήμερα παρέχει. Οικονομική αλλά και υποστηρικτική. Έχω όμως επισημάνει, ανέφερε, ότι οι ιδιαιτερότητες που η Κύπρος αντιμετωπίζει, απαιτούν την πρόσθετη στήριξη και βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η ύπαρξη της πράσινης γραμμής, η οποία δεν είναι το φυσικό μας σύνορο, αλλά η γραμμή κατάπαυσης του πυρός, η εκμετάλλευση από την Τουρκία της μέχρι σήμερα αδυναμίας μας για άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου λόγω του μεγάλου μήκους της διαχωριστικής γραμμής, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε ο Κύπριος ΥΠΕΣ και τόνισε ότι: «Η Τουρκία συστηματικά και σε καθημερινή βάση προωθεί μέσω των κατεχομένων παράτυπους μετανάστες προερχόμενους από τα νότια της παράλια. Η δε ανυπαρξία δυστυχώς συνεργασίας από τις κατοχικές αρχές, οι οποίες όχι μόνο δεν παρεμποδίζουν την παράτυπη μετανάστευση στην χώρα μας αλλά αντίθετα την ενθαρρύνουν, είναι ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να διαχειριστούμε.

Το πρόσφατο περιστατικό, με την εμπλοκή του τουρκικού ναυτικού το οποίο άσκησε ένοπλη βία σε βάρος μικρού σκάφους της Λιμενικής μας στην περιοχή της Τηλλυρίας, όταν αυτό προσπάθησε να αποτρέψει την είσοδο στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, παράτυπων μεταναστών προερχομένων από την Τουρκία, καταδεικνύουν την προκλητικότητα και το μέγεθος του προβλήματος που σαν χώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι η κα Επίτροπος θα έχει την ευκαιρία σε δυο βδομάδες να συζητήσει κατά την επίσημη επίσκεψη της με την τουρκική Κυβέρνηση στην 'Αγκυρα τα θέματα, με τη διαβεβαίωση ότι θα εγείρει και το πρόβλημα της Κύπρου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μένει απαθής και δεν αποδέχεται μοιρολατρικά την τουρκική προκλητικότητα. Προχωρούμε στην ενίσχυση της Λιμενικής μας Αστυνομίας, ώστε να περιορίσουμε τις θαλάσσιες αφίξεις, ενισχύουμε τα μέτρα αποτροπής στην πράσινη γραμμή με την τοποθέτηση φράκτη και επιτήρηση μέσω περιπόλων, ενώ εφαρμόζουμε και τεχνολογικά μέσα επιτήρησης, ώστε να αποτρέπονται οι παράτυπες διελεύσεις από οποιοδήποτε σημείο της πράσινης γραμμής, τηρώντας έτσι μεταξύ άλλων και την υποχρέωση μας απέναντι στην ίδια την ΕΕ.

Είχα όμως την ευκαιρία να επεξηγήσω στην κ. Επίτροπο μαζί με τους συνεργάτες μου και την τεράστια πρόοδο που έχει επιτελεστεί στις διαδικασίες ασύλου το τελευταίο διάστημα, τόσο σε Νομοθετικό επίπεδο αλλά και σε θέματα υποδομών.

Το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου της φετινής χρονιάς οπότε και εφαρμόζεται η νέα πολιτική ασύλου πετύχαμε να εξετάσουμε πέραν των 8500 αιτήσεων και να επιδώσουμε πέραν των 7000 απορριπτικών αιτήσεων, αποδεικνύει την τεράστια πρόοδο που έγινε.

Την ίδια ώρα όμως, το γεγονός ότι από τους 7000 απορριφθέντες μπορέσαμε να επιστρέψουμε λιγότερα από 300 άτομα στις χώρες προέλευσης τους, δείχνει την αδυναμία στα θέματα επιστροφών. Μια αδυναμία που δεν είναι κυπριακό, αλλά ευρωπαϊκό φαινόμενο στις πλείστες χώρες.

Και είναι γι΄ αυτό ακριβώς τον λόγο, που μαζί με τους συναδέλφους μου των άλλων τεσσάρων χωρών πρώτης γραμμής της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, συζητήσαμε αυτό ακριβώς το πρόβλημα κατά την τελευταία συνάντηση των MED 5, προχθές στην Ισπανία και καταλήξαμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις για τις οποίες ενημέρωσα την κα Επίτροπο ότι θα τεθούν επίσημα ενώπιον του προσεχούς Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο την ερχόμενη βδομάδα.

Αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί οι ομόλογοι μου Υπουργοί των υπολοίπων τεσσάρων χωρών πρώτης γραμμής υιοθέτησαν το σύνολο των προτάσεων που καταθέσαμε και με τις οποίες, ζητούμε, ταυτόχρονα με τη συνέχιση του διαλόγου για την νέα πολιτική Μετανάστευσης και Ασύλου, να υιοθετηθούν τρία συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα των ροών που πήρε ανησυχητικές διαστάσεις και εγκυμονεί για τις χώρες μας σοβαρότατους κινδύνους.

Οι πέντε υπουργοί αποφασίσαμε και ζητούμε από την Κομισιόν, την τροχοδρόμηση συγκεκριμένων μέτρων προστασίας των Ευρωπαϊκών συνόρων αλλά και της πράσινης γραμμής, είναι κάτι το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη δήλωση υπουργών για πρώτη φορά, η οποία δεν είναι και δεν αποτελεί σύνορο. Είναι όμως ο χώρος από τον οποίο συντελείται μια επικίνδυνη παρανομία και η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν πρόκειται να επιτρέψει την συνέχιση αυτού του φαινομένου, ανεξαρτήτως της μεθοδολογίας που κάποιοι επιλέγουν.

Η σύνοδος των MED5 αποφάσισε επίσης να ζητήσει την άμεση σύναψη συμφωνιών επιστροφής, κεντρικά από την ίδια την ΕΕ, με όλες τις τρίτες χώρες που θεωρούνται ασφαλείς, ώστε να προωθηθούν αποτελεσματικά οι επιστροφές, όλων όσων οι αιτήσεις τους κρίνονται σαν προδήλως αβάσιμες.

Κυρία Επίτροπε, χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση της Κομισιόν στο πρόβλημα που η Λιθουανία αντιμετωπίζει. Είμαστε βέβαιοι ότι ανάλογη θα είναι η στήριξη και προς την Κύπρο αφού εμείς βιώνουμε αυτό το φαινόμενο, όχι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Έχω επίσης εξηγήσει στην κ. Επίτροπο ότι η Κύπρος στηρίζει κάθε μέτρο που κινείται προς την κατεύθυνση περιορισμού Αφγανικών μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, αφού εάν αφεθεί να εκκολαφθεί ένα τέτοιο φαινόμενο, η Ευρώπη, αλλά ιδιαίτερα η χώρα μας θα βρεθεί ενώπιον μιας τεράστιας κρίσης λαμβάνοντας υπόψη την μέχρι σήμερα συμπεριφορά της Τουρκίας που όχι μόνο δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αντίθετα, προωθεί τέτοια μεταναστευτικά ρεύματα όπως το Συριακό, προς την Κύπρο, με την προσδοκία να προκαλέσει αποσταθεροποίηση.

Καταληκτικά, θέλω ξανά να ευχαριστήσω την Ίλβα και την αντιπροσωπεία της για την επίσκεψή τoυς, αλλά και τη βοήθεια που μας προσφέρουν.

Είμαι βέβαιος ότι όσα δεν πρόλαβαν σήμερα να δουν, θα τα δουν σε μια επόμενη επίσκεψη τους, η οποία εύχομαι να είναι στο σύντομο μέλλον.

Ως Υπουργός κράτους μέλους πρώτης γραμμής, θέλω ξεκάθαρα να δηλώσω, πως παρά τη δυστοκία που εμφανίζεται στις συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας για μια ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν μπορεί από μόνο ούτε να διαχειριστεί αλλά ούτε και να σηκώσει το βάρος της μετανάστευσης.

Είναι γι΄ αυτό τον λόγο που η Κύπρος δηλώνει υπέρμαχη στη συνέχιση του διαλόγου ώστε να υπάρξει συνολική κατάληξη στο πακέτο του συμφώνου και όχι σε επί μέρους θέματα.

Την ίδια, όμως, ώρα και παράλληλα με τις συζητήσεις για το Σύμφωνο, επιβάλλεται να ληφθούν εκείνα τα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση και το υπέρμετρο βάρος που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα κράτη πρώτης γραμμής.

Αγαπητή Ίλβα καλωσόρισες στη Κύπρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.