Τσελέντης - Λέκκας: Ασυμφωνία για τον σεισμό στην Κρήτη - Ήταν η κύρια σεισμική δόνηση ή όχι;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσελέντης - Λέκκας: Ασυμφωνία για τον σεισμό στην Κρήτη - Ήταν η κύρια σεισμική δόνηση ή όχι;
σεισμός
Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, υποστηρίζει ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

Προσέθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Αρκαλοχώρι Ηρακλείου

Παράλληλα, την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Λέκκας: Δεν μπορώ να πω με τίποτα ότι ήταν ο κύριος

«Δεν μπορώ με τίποτα να πω ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 για την ισχυρή πρωινή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 Ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας μίλησε δε για ολική καταστροφή στο Αρκαλοχώρι, επισημαίνοντας ότι 40 κοινότητες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Για πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα που θα ακολουθήσει και ενδέχεται να αγγίξει και τα 5 ρίχτερ, προειδοποίησε από πλευράς του ο σεισμολόγος και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο σεισμός έγινε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα του Θραψανού και Καστελλίου και ως ρήγμα δεν μπορεί να δώσει σεισμική δραστηριότητα μεγαλύτερη των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ξεκαθάρισε. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και το ΣΚΑΙ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider