ΗΠΑ: «Αγανάκτηση» στο Τέξας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης από τον Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Αγανάκτηση» στο Τέξας για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης από τον Μπάιντεν
Οι κάτοικοι του Ντελ Ρίο στο Τέξας είναι αγανακτισμένοι από τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Πολλοί κάτοικοι της μεθοριακής πόλης Ντελ Ρίο στο Τέξας παραπονούνταν επί μήνες ότι τους έχει ξεχάσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την ώρα που οι συλλήψεις παράτυπων μεταναστών στην περιοχή έχουν φτάσει σε υψηλό είκοσι ετών.

Τώρα με περίπου 16.000 παράτυπους μετανάστες να ζουν σε επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τη γέφυρα που ενώνει το Ντελ Ρίο με τη μεξικανική πόλη Σιουδάδ Ακούνια η οργή των κατοίκων αυξάνεται.

Την Παρασκευή το βράδυ ένας δικηγόρος από το Ντελ Ρίο κατήγγειλε σε ανάρτησή του στο Facebook ότι σχολικά λεωφορεία μεταφέρουν μετανάστες, κυρίως Αϊτινούς, προς τα κέντρα υποδοχής.

«Τα ίδια λεωφορεία στα οποία θα μπουν τα παιδιά μας τη Δευτέρα!!!», έγραψε ο Ζακ ντε λα Μότα αναρτώντας φωτογραφίες από ένα κίτρινο σχολικό να παραλαμβάνει μετανάστες.

Η ανάρτηση του ντε λα Μότα κοινοποιήθηκε τουλάχιστον 1.400 φορές και έλαβε περισσότερα από 300 σχόλια, πολλά από κατοίκους της περιοχής που κατήγγειλαν ότι ανησυχούσαν για τον ενδεχόμενο να εμφανιστούν ασθένειες λόγω των μεταναστών. Όμως κάποιοι επέκριναν τον ρατσισμό της ανάρτησης.

Ο επικεφαλής της τοπικής σχολικής περιφέρειας ανακοίνωσε ότι μόνο δύο σχολικά λεωφορεία, τα οποία αυτή την περίοδο δεν χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά μαθητών, συμμετείχαν στην επιχείρηση μεταφοράς των μεταναστών.

Η αναστάτωση με τα σχολικά λεωφορεία είναι ενδεικτική της δυσαρέσκειας που επικρατεί στην πόλη αυτή των 35.000 κατοίκων –εκ των οποίων το 85% είναι ισπανόφωνοι-- για τη μετανάστευση.

Πολλοί κάτοικοι είναι επίσης εξοργισμένοι επειδή την Παρασκευή διατάχθηκε το κλείσιμο της γέφυρας προς το Μεξικό λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών, κάτι που επιφέρει μεγάλες οικονομικές απώλειες και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Μια μικρή ομάδα κατοίκων του Ντελ Ρίο πραγματοποίησε διαδήλωση το Σάββατο, με μία γυναίκα να κρατά ένα πανό που έγραφε: «Η κρίση συνόρων του Μπάιντεν». Δημοσιογράφος του Reuters είδε εξάλλου ένα φορτηγάκι να κυκλοφορεί με μια σημαία στην οποία ήταν γραμμένο το σύνθημα «Ο Μπάιντεν γ…εται». Ένας άλλος οδηγός που περνούσε από τη γέφυρα την προηγούμενη εβδομάδα κοίταξε κάτω τους εκατοντάδες μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει εκεί και σχολίασε ότι οι κάτοικοι του Ντελ Ρίο θα μπορούσαν κάλλιστα να μετακομίσουν στο Μεξικό.

Ο Μπάιντεν στο στόχαστρο

Η κομητεία Βαλ Βέρντε, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Ντελ Ρίο, ψήφισε με δέκα μονάδες διαφορά υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020 καθώς πολλοί κάτοικοι ενέκριναν τη σκληρή μεταναστευτική του πολιτική. Ο δήμαρχος της πόλης, ο Μπρούνο Λοζάνο, δεν κρύβει την οργή του προς την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ.

«Πού είναι το σχέδιό τους να προστατεύσουν τις αμερικανικές κοινότητες στα νότια σύνορα;», έγραψε το Σάββατο στο Twitter. «Μίλησα με τον κυβερνήτη (του Τέξας Γκρεγκ) Άμποτ σήμερα. Έχουμε καταρτίσει ένα προσωρινό σχέδιο, θα θέλαμε να δούμε το δικό σας», πρόσθεσε.

Με το επιχείρημα ότι η υπόσχεση του Μπάιντεν για μια πιο «ανθρώπινη» προσέγγιση στη μετανάστευση έχει ενθαρρύνει τους παράτυπους μετανάστες ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρέγκ Άμποτ, ένας Ρεπουμπλικάνος, έλαβε σκληρά μέτρα.

Μεταξύ αυτών: η σύλληψη μεταναστών με την κατηγορία της καταπάτησης ιδιωτικής περιουσίας και η προετοιμασία για την ανέγερση μέρους του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, τον οποίο είχε υποσχεθεί ο Τραμπ και η κατασκευή του οποίου ανεστάλη μόλις ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ ο Μπάιντεν.

Ο Άμποτ δέχεται επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκε μια καταστροφική καταιγίδα τον Φεβρουάριο αλλά και την πανδημία covid-19. Η κρίση στα σύνορα ενδέχεται να ενισχύσει τη δημοτικότητα του κυβερνήτη του Τέξας όπως και των Ρεπουμπλικάνων εν γένει, όπως εκτίμησε ο Τζέιμς Χένσον διευθυντής του The Texas Politics Project στο πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

Ο ντε λα Μότα, που είναι απόγονος Μεξικανών που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ πριν πολλές γενιές, είναι ψηφοφόρος των Δημοκρατικών, ωστόσο τόνισε ότι η κρίση στα σύνορα σημαίνει ότι ο Μπάιντεν δεν μπορεί να βασίζεται στην ψήφο του. «Με αναγκάζει να σκεφτώ τι θα κάνω», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider