Γερμανικές εκλογές: Η υποψήφια των Πρασίνων Μπέρμποκ θα «προτιμούσε» να συγκυβερνήσει με το SPD

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικές εκλογές: Η υποψήφια των Πρασίνων Μπέρμποκ θα «προτιμούσε» να συγκυβερνήσει με το SPD
«Φαίνεται ότι η Μέρκελ δεν είναι απόλυτα πεπεισμένη για τον πιθανό διάδοχό της Άρμιν Λάσετ», τόνισε στη Bild πολιτικός αναλυτής.

Η υποψήφια καγκελάριος των Πράσινων Aναλένα Μπέρμποκ τονίζει την αποφασιστικότητά της να ηγηθεί τη επόμενης κυβέρνησης. Ως εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό θα προτιμούσε το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD).

«Θα ηγηθώ της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης και σε ότι αφορά το περιεχόμενο αλλά και προσωπικά. Ως κυβερνητικό εταίρο θα προτιμούσα το SPD», δήλωσε στην εφημερίδα της Κολωνίας Kοelner Stadt-Anzeiger.

H ηγέτης των Πρασίνων πιστεύει ότι «μια κυβερνητική συμμαχία με την Αριστερά (Die Linke) αποκλείεται εκ των πραγμάτων λόγω των θέσεών της σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Η επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασκήσει μια ενεργή, φιλοευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Για να γίνει αυτό απαιτείται ένας συνασπισμός στον οποίο όλα τα συμμετέχοντα κόμματα να υποστηρίζουν πλήρως την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική», τόνισε η Μπέρμποκ, η οποία χαρακτήρισε τις εκλογές του Σεπτεμβρίου «εκλογές κατεύθυνσης».

Η υποψήφια καγκελάριος των Πράσινων είπε επίσης ότι «Η ερχόμενη κυβέρνηση είναι η τελευταία, οι αποφάσεις της οποίας μπορούν να έχουν ακόμα σχετική επιρροή στην εξέλιξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη». Επίσης, τόνισε ότι «Συνολική αλλαγή πορείας μπορεί να υπάρξει μόνο με τους Πράσινους. Για παράδειγμα, θέλουμε μέσω αλλαγών να διατηρήσουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος - με επενδύσεις σε καλούς παιδικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία, πισίνες και αθλητικούς συλλόγους. Διαφορετικά αυτοί οι τόποι συνύπαρξης των πολιτών θα καταρρεύσουν», όπως είπε.

Για το σκοπό αυτό «το κόμμα μου θέλει να συμπληρώσει το φρένο χρέους με ένα “κανόνα επενδύσεων”, o oποίος να επιτρέπει την ανανέωση των υποδομών. Η πολιτική της αναμονής οδήγησε σε μαρασμό τους. Η Γερμανία ως επιχειρηματικός χώρος καταρρέει - κυριολεκτικά. Αυτή η πολιτική δεν ήταν μια πολιτική για το μέλλον, αλλά σε βάρος της ευημερίας στη χώρα μας. Όποιος δεν την θέλει είναι καλύτερα να πάει στην αντιπολίτευση», τόνισε η Μπέρμποκ.

H αποχή της Μέρκελ από την προεκλογική εκστρατεία αποτελεί κίνδυνο

Η έλλειψη ενεργού συμμετοχής της καγκελαρίου Μέρκελ στην προεκλογική εκστρατεία αποτελεί κίνδυνο για τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) στις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές, έμμεση ομολογία ότι δεν πιστεύει στον Άρμιν Λάσετ και εκ προοιμίου παραδοχή της ήττας του κόμματός της, εκτιμούν επιστήμονες-ερευνητές.

«Ένα σημαντικό μέρος, περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων, επέλεγε να ψηφίσει Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές λόγω της Μέρκελ τα τελευταία χρόνια. Η Μέρκελ έπεισε πολλούς φίλα προσκείμενους στους Πράσινους ψηφοφόρους να επιλέξουν το κόμμα της. Εάν η Μέρκελ ήταν πεπεισμένη και προωθούσε το κόμμα της (CDU) και τον Άρμιν Λάσετ θα βοηθούσε και τους δύο πολύ, αλλά δεν ταυτίστηκε απολύτως ποτέ με το κόμμα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου ερευνών INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ, στην εφημερίδα «Bild».

«Φαίνεται ότι η Μέρκελ δεν είναι απόλυτα πεπεισμένη για τον πιθανό διάδοχό της Άρμιν Λάσετ», τόνισε επίσης στην Bild ο πολιτικός αναλυτής πολλών τηλεοπτικών εκπομπών -κυρίως του ARD- ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μάιντς και πρώην πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Επιστημόνων Γιούργκεν Φάλτερ.

«Είναι πιθανόν η σχέση της Μέρκελ με τον Λάσετ να υπέστη ρωγμές λόγω της διαφορετικής τακτικής αντιμετώπισης του κορονοϊού. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κόμματός της θα μπορούσαν επίσης να ερμηνεύσουν την απροθυμία της Μέρκελ να κάνει προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Λάσετ, ως εκτίμησή της ότι οι εκλογές έχουν ήδη χαθεί και παρακολουθεί απλώς από τις ακτές το πλοίο CDU να βουλιάζει χωρίς να παρεμβαίνει. Φαίνεται σαν να θέλει η Μέρκελ να κρατήσει τις αποστάσεις της από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα», ο κατέληξε ο Φάλτερ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider