Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων: Η αμαξοστοιχία «Connecting Europe Express» αναχωρεί από τον σταθμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων: Η αμαξοστοιχία «Connecting Europe Express» αναχωρεί από τον σταθμό
Το «Connecting Europe Express», ένα ειδικό τρένο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων 2021, θα αναχωρήσει από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λισαβόνας στις 2 Σεπτεμβρίου.

Το «Connecting Europe Express», ένα ειδικό τρένο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων 2021, θα αναχωρήσει από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λισαβόνας στις 2 Σεπτεμβρίου. Κατά τη διαδρομή του —συνολικής διάρκειας πέντε εβδομάδων— που θα ολοκληρωθεί στο Παρίσι στις 7 Οκτωβρίου, θα σταματήσει σε περισσότερες από 100 πόλεις. Αναχωρώντας από τη Λισαβόνα και τερματίζοντας το ταξίδι του στο Παρίσι, το τρένο θα κάνει μια επίσημη στάση στη Λιουμπλιάνα, συνδέοντας την πορτογαλική, τη σλοβενική και τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενημερώνει με δελτίο Τύπου η Κομισιόν.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Ο σιδηρόδρομος έχει διαμορφώσει την πλούσια, κοινή μας ιστορία. Ωστόσο, ο σιδηρόδρομος είναι επίσης το μέλλον της Ευρώπης, ο δρόμος μας για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία, καθώς χτίζουμε έναν τομέα μεταφορών με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Τις επόμενες εβδομάδες, το Connecting Europe Express θα εξελιχθεί σε κινούμενο συνεδριακό χώρο, εργαστήριο και φόρουμ δημόσιου διαλόγου για το πώς μπορούν επιβάτες και επιχειρήσεις να επιλέγουν τον σιδηρόδρομο ως τρόπο μεταφοράς. Σας καλούμε να υποδεχτείτε θερμά αυτό το τρένο όταν σταματήσει σε έναν κοντινό σας σιδηροδρομικό σταθμό.»

Κατά μήκος της διαδρομής, προγραμματίζονται διάφορες εκδηλώσεις για την υποδοχή του τρένου σε σιδηροδρομικούς σταθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι λάτρεις των σιδηροδρόμων μπορούν επίσης να παρακολουθήσουν συζητήσεις μέσα στην αμαξοστοιχία, καθώς και συνέδρια σχετικά με την πολιτική της ΕΕ για τις υποδομές και τον ρόλο του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), που θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του ιστότοπου της εκδήλωσης από τη Λισαβόνα, το Βουκουρέστι, το Βερολίνο και το Bettembourg. Το Connecting Europe Express είναι αποτέλεσμα της μοναδικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Κοινότητα Ευρωπαϊκών Σιδηροδρόμων και Διαχειριστών Υποδομών (CER), με ευρωπαϊκές σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, διαχειριστές υποδομών και πολλούς άλλους εταίρους σε ευρωπαϊκό και σε τοπικό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της CER και διευθύνων σύμβουλος των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, κ. Andreas Matthä, τόνισε τη σημασία του κοινού έργου: «Το Connecting Europe Express αποτελεί εντυπωσιακή απόδειξη της επιτυχίας του Ευρωπαϊκού Έτους Σιδηροδρόμων, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τις κοινές μας μελλοντικές προκλήσεις. Τα μέλη της CER δεσμεύονται για την επιτυχία της Πράσινης Συμφωνίας. Ένας ισχυρός ευρωπαϊκός σιδηροδρομικός τομέας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ. Επί του παρόντος, υπάρχουν πάρα πολλοί τεχνικοί φραγμοί στις διασυνοριακές σιδηροδρομικές μεταφορές και είναι πολύ περίπλοκο να κυκλοφορεί ένα τρένο πέρα από τα εθνικά σύνορα στην Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε τη στροφή των εμπορευματικών μεταφορών από τις οδικές στις σιδηροδρομικές μεταφορές, να παρέχουμε αποτελεσματικές υπηρεσίες στους καθημερινώς μετακινούμενους εργαζομένους και να διευρύνουμε τις διεθνείς επιβατικές σιδηροδρομικές μεταφορές μεγάλων αποστάσεων με ημερήσιες και νυχτερινές υπηρεσίες. Είμαι πεπεισμένος ότι το Connecting Europe Express θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτές τις προκλήσεις. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους και τους εταίρους που κατέστησαν δυνατό το έργο αυτό και εύχομαι στο Connecting Europe Express καλό ταξίδι.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider