Σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά στα Βίλια, στη μάχη και τα δύο ρωσικά «Ιλιούσιν» - Συνεχής βελτίωση στην Κερατέα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τρία μέτωπα η πυρκαγιά στα Βίλια, στη μάχη και τα δύο ρωσικά «Ιλιούσιν» - Συνεχής βελτίωση στην Κερατέα
Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Λίγο καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων, ενώ στη μάχη μπήκαν και τα δύο ρωσικά αεροσκάφη «Ιλιούσιν» χωρητικότητας 40 τόνων, που πλέον κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας. Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν τη δύναμη κρούσης του μηχανισμού πυρόσβεσης και ειδικότερα τα εναέρια μέσα, που έχουν ήδη ενισχυθεί, και επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το άλλο ρωσικό Beriev-200.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, ωστόσο η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί (Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Παλαιοκούνδουρα και Αγία Σωτήρα) καθώς και το γηροκομείο «Παναγιά Φανερωμένη».

Σύμφωνα με αρμόδιους αξιωματικούς, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Σε ό,τι αφορά τις επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 330 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων οκτώ (8) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 115 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο Όλυμπος.

Δήμαρχος Μάνδρας: Οι ενδείξεις ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός γίνονται αποδείξεις

Οι ενδείξεις που είχαμε ότι η πυρκαγιά είναι εμπρησμός, γίνονται αποδείξεις, τόνισε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100.3 ο δήμαρχος Μάνδρας, Χρήστος Στάθης, ενώ επανέλαβε πως πρόκειται για εμπρησμό στην κυριολεξία.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Κερατέα

Συνεχώς βελτιώνεται η κατάσταση και στην πυρκαγιά στην Κερατέα, η οποία πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχει φλόγα και αντιμετωπίζονται μόνο κάποιες εστίες που καπνίζουν στην περίμετρο, η οποία επί της ουσίας έχει οροθετηθεί, αν και δεν έχει δοθεί επίσημα. Για τις μεσημβρινές ώρες κάνουν συνεχώς ρίψεις δύο ελικόπτερα, ενώ επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Όλη τη νύχτα οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής παρέμειναν σε επιφυλακή. Το προσωπικό και τα οχήματα πυρασφάλειας των δύο δήμων, καθώς και πολυάριθμοι εθελοντές επιχειρούσαν όλη την ημέρα σε συντονισμό με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική, ενώ άμεση ήταν η συνδρομή της περιφέρειας, αλλά και άλλων δήμων της Αττικής, με υδροφόρες, όπως οι Δήμοι Αγίου Δημητρίου, Αθηναίων, Αλίμου, Αχαρνών, Βριλησσίων, Βύρωνα, Μαραθώνα (με Σώμα Εθελοντών), Παλαιού Φαλήρου, Πειραιά και Ραφήνας-Πικερμίου.

Ακόμη, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο, υπήρξε άμεση επέμβαση της δημοτικής Αρχής για τη διάσωση αδέσποτων ζώων που βρίσκονταν σε καταφύγιο της περιοχής, χωρίς απώλειες.

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, θέλησε με δηλώσεις του να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή τη γιγαντιαία προσπάθεια, αλλά και ειδικότερα τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, για τη συνολική βοήθειά του. Στη συνέχεια τόνισε: «Στους οικισμούς δεν υπήρξαν σημαντικές ζημιές σε σπίτια και απετράπη η επέκταση της πυρκαγιάς προς τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, αφού οι πυροσβέστες, οι εθελοντές και οι κάτοικοι των περιοχών, με αυταπάρνηση έδωσαν υπεράνθρωπη μάχη με τη φωτιά και είχαμε ένα αίσιο τέλος. Συγχαρητήρια σε όλους, εμείς μένουμε σε επιφυλακή».

ΔΕΔΔΗΕ: Ενημέρωση για τις διακοπές ηλεκτροδότησης

Στην περιοχή Κερατέας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 10 κατοικίες στον οικισμό Μαρκάτι και σε 10 επίσης κατοικίες στον οικισμό Συντερίνα. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, στο Μαρκάτι προβλέπεται οι διακοπές να αποκατασταθούν μέχρι τις 15:00 σήμερα το μεσημέρι. Παράλληλα, στα Βίλια καθώς η φωτιά είναι σε εξέλιξη, προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής εικόνα.

Η εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα

* Στη δασική πυρκαγιά της Πάρνηθας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

* Στη δασική πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις για την διασφάλιση της περιμέτρου. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

* Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Για σήμερα προβλέπεται υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολύ μεγάλο μέρος της χώρας, για αυτό παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φωτιά στα Βίλια: Νύχτα-θρίλερ στο όρος Πατέρα -Βελτιωμένη η κατάσταση στην Κερατέα

Πυρκαγιά στα Βίλια: Δύσκολη η νύχτα - Εκκενώνεται και ο οικισμός Βενίζα - «Η περιοχή μπορεί να γίνει Εύβοια»

Πυρκαγιά στην Κερατέα: Πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις - Μάχη να μην περάσει στον εθνικό δρυμό Σουνίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider