Πυρκαγιά στην Κερατέα: Πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις - Μάχη να μην περάσει στον εθνικό δρυμό Σουνίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πυρκαγιά στην Κερατέα: Πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις - Μάχη να μην περάσει στον εθνικό δρυμό Σουνίου
Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μερκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος, Δημολάκι. Ενισχύονται συνεχώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Μάχη να κρατηθούν οι φλόγες πριν επεκταθούν στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου.

Μεγάλες διαστάσεις συνεχίζει να έχει η πυρκαγιά στην Κερατέα, ενώ, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί του Π.Σ., η εικόνα είναι λίγο καλύτερη ωστόσο υπάρχουν ακόμα πολλές εστίες και αναζωπυρώσεις, ιδιαίτερα προς την πλευρά του οικισμού Συντερίνα και γίνεται μάχη να μην περάσει η φωτιά στον εθνικό δρυμό Σουνίου.

Οι αξιωματικοί, δεδομένου ότι εξασθενούν και οι άνεμοι, εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και να την κρατήσουν τη νύχτα, ώστε το πρωί να μπορέσουν να την ελέγξουν με την βοήθεια των εναέριων μέσων που θα πετάξουν ξανά με το πρώτο φως. Σημειώνεται ότι από την πυρκαγιά στην Κερατέα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αρκετά σπίτια στους οικισμούς που εκκενώθηκαν ή ήταν διάσπαρτα στην περιοχή.

Στη φωτιά επιχειρούν, 104 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 40 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 8 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 2 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και 2 ελικοπτέρων από τη Ρωσία. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μερκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος και Δημολάκι, ενώ από την Τροχαία διακόπηκε η κυκλοφορία στους δρόμους της περιοχής και συγκεκριμένα στην παλαιά λεωφόρο Λαυρίου- Κερατέας, στην Λαυρίου - Καμάριζας στην περιοχή εργατικών κατοικιών προς οικισμό Άγιο Κωνσταντίνο, Λαυρίου - Καμάριζας, από οικισμό Συντερίνας προς Άγιο Κωνσταντίνο και Λ. Λαυρίου και παλαιάς Λ. Λαυρίου.

Εντολή εκκένωσης σε τέσσερις οικισμούς

Μήνυμα έκτακτης προληπτικής εκκένωσης έλαβαν από την Πολιτική Προστασία οι πολίτες που βρίσκονται γύρω από την περιοχή Μαρκάτι, τον Άγιο Κωνσταντίνο, την Συντερίνα και το Δημολάκι.

Δήμαρχος Σαρωνικού: Το πύρινο μέτωπο είναι ενιαίο και μεγάλο

Επί ποδός βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του δήμου Σαρωνικού, αλλά και του όμορου δήμου Λαυρεωτικής, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στην Κερατέα και οι υδροφόρες τους ενεργούν συντονισμένα με την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική.

«Το μέτωπο είναι μεγάλο, ενιαίο και σε ένταση, γιατί βρίσκεται σε δάσος και φυσάει δυνατός βοριάς», λέει ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου και συνεχίζει: «Τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι ριπές πρέπει να φτάνουν και τα 6 μποφόρ. Κάνουμε έκκληση στον κόσμο να μην πλησιάζει γιατί είναι επικίνδυνο. Τα οχήματα να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και να μην κατευθύνονται προς τον δρόμο Αγίου Κωνσταντίνου-Αναβύσσου, γιατί είναι κλειστός».

Εμπρησμό καταγγέλλει ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής

Εμπρησμό καταγγέλλει ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, για τη φωτιά που εκδηλώθηκε στη θέση Μαρκάτι το πρωί της Δευτέρας. Ο κ. Λουκάς μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3 ανέφερε ότι πρόκειται για εμπρησμό, καθώς υπάλληλος του δήμου είδε ένα λευκό όχημα να βάζει φωτιά σε κάδους στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά.

Το ίδιο ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Θανάσης Μακροδημήτρης, λέγοντας πως υπάλληλοι της υπηρεσίας καθαριότητας είδαν ένα λευκό αμάξι με φίμε τζαμια συγκεκριμένης μάρκας από το οποίο πέταξαν κάτι και αμέσως μετά δημιουργήθηκε κάψα στο σημείο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: Η εικόνα από τα μεγάλα μέτωπα - Η κατάσταση σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο

gazzetta
gazzetta reader insider insider