Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική - Εκκενώνεται και Λίμνη Μαραθώνα, Καλέτζι - Καίγονται σπίτια σε Κρυονέρι, Αφίδνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Αττική - Εκκενώνεται και Λίμνη Μαραθώνα, Καλέτζι - Καίγονται σπίτια σε Κρυονέρι, Αφίδνες
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Αττική. Κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας διακομίστηκε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση.

Eφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά στην Αττική, η οποία πλέον μαίνεται ανεξέλεγκτη και στα τρία μέτωπα που έχουν δημιουργηθεί από τη νύχτα, ειδικότερα στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, προς Καπανδρίτι, και από την πλευρά της Πάρνηθας στις Αφίδνες και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτήν την ώρα, εντοπίζεται στο μέτωπο που είναι σε εξέλιξη από την πλευρά του Καπανδριτίου, καθώς η φωτιά πέρασε την εθνική οδό πολλές φορές τη νύχτα, δημιουργώντας εστίες, που τελικά εξελίχθηκαν σε ενιαίο μέτωπο.

* Εκκενώσεις: Μήνυμα να εκκενώσουν άμεσα τους οικισμούς σε Λίμνη Μαραθώνα και Καλέτζι εξέδωσε η Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών με μήνυμα στο 112. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να κατευθυνθούν προς το Γραμματικό, καθώς η φωτιά που μαίνεται σε δασική έκταση γύρω από την περιοχή, πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις, την ώρα που οι άνεμοι ολοένα και δυναμώνουν. Την ίδια ώρα οι φλόγες της φωτιάς έχουν ζώσει το Κρυονέρι και ήδη η πυρκαγιά έχει μπει στον οικιστικό ιστό με τα πρώτα σπίτια να έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Παράλληλα εκκένωση γίνεται και στους οικισμούς Πευκόφυτο και Πόντιοι του Αγίου Στεφάνου προς Αθήνα μέσω Λεωφόρου Θησέως, Κηφισίας. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Αξίζει να σημειωθεί, κάτοικος της Ιπποκρατείου Πολιτείας διακομίστηκε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο ΚΑΤ, λόγω τραυματισμού στο κεφάλι ως συνέπεια ατυχήματος.

Φωτιά

Για μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας αλλά και από το Κρυονέρι έκανε λόγο, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα πριν τη Μαλακάσα. Είμαστε εδώ, επιχειρούμε, έχει εργοστάσιο με γκαζάκια και χρώματα και πριν λίγο ακούγονταν εκρήξεις», τόνισε ο κ. Κόκκαλης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μεγάλο μέτωπο από την πλευρά της Μαλακάσας και το Κρυονέρι, έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι και είναι δύσκολη η κατάσταση. Η φωτιά έχει περάσει την εθνική και κατευθύνεται προς Πολυδένδρι-Καπανδρίτι αλλά από τη δεξιά πλευρά τους».

Ο Άγιος Στέφανος, όπως αναφέρουν από την Πυροσβεστική, δεν κινδυνεύει πλέον και ο κίνδυνος μεταφέρεται προς το Καπανδρίτι και τη Μαλακάσα.

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, εκτός από τη φωτιά, είναι και ο πυκνός καπνός που έχει καλύψει τον ουρανό όλης της Αττικής, δημιουργώντας μία πολύ αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Στο μέτωπο της πυρκαγιάς δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες ισχυρές επίγειες δυνάμεις, καθώς και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί, αλλά η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αφού καίγεται πυκνό δάσος.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν από το πρωί και οι 83 πυροσβέστες που έφτασαν τη νύχτα από τη Γαλλία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα για βοήθεια που επέβαλε η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς προβλέπονται άνεμοι από το μεσημέρι και ήδη άρχισε να φυσάει στην περιοχή.

Εκτός ελέγχου είναι και το δεύτερο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στις Αφίδνες, όπου εδώ και λίγη ώρα καίγεται -εκτός των άλλων- και ένα εργοστάσιο με χρώματα και διαλυτικά στον παράδρομο της εθνικής οδού.

Η φωτιά συνοδεύεται από απανωτές εκρήξεις, που εμποδίζουν τους πυροσβέστες να πλησιάσουν.

Επίσης, στις Αφίδνες, που έχουν εκκενωθεί από χθες, μαζί με το Κρυονέρι, τη Δροσοπηγή και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά αυτήν την ώρα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Το ίδιο συμβαίνει και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, μέσα στην οποία εξελίσσεται το τρίτο μέτωπο της πυρκαγιάς. Και εκεί έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια.

Εκρήξεις σε μάντρα αυτοκινήτων στις Αφίδνες

Η φωτιά έφτασε σε μάντρα αυτοκινήτων στην περιοχή των Αφιδνών, με αποτέλεσμα τα οχήματα να τυλίγονται στις φλόγες και να εκρήγνυνται. Η παρέμβαση των πυροσβεστών δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη λόγω των καυσίμων των αυτοκινήτων, τα οποίο είναι εκατοντάδες και καίγονται όλα.

Πρόκειται για ανεξάρτητη πυρκαγιά από το μέτωπο, γεγονός που προβληματίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Από τη Βαρυμπόμπη, η φωτιά έφτασε μέχρι τις Αφίδνες κι όλη νύχτα η χώρα παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα τις αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών να εμποδίσουν την πύρινη λαίλαπα από το να φτάσει στα σπίτια. Ωστόσο, τα σπίτια που έχουν παραδοθεί στις φλόγες είναι πολλά και ειδικά σε Δροσοπηγή κι Αφίδνες, αλλά και στις παρυφές του Κρυονερίου.

ΔΕΔΔΗΕ: Ποιες περιοχές δεν έχουν τώρα ρεύμα

Για τους οικισμούς στους οποίους έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση ενημέρωσε ο ΔΕΔΔΗΕ την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα στις 11:30 έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση:

Ιπποκράτειος πολιτεία, τμήμα Μαλακάσας, τμήμα των Αφιδνών, τμήμα στο Πολυδένδρι, αντλιοστάσιο Κρυονερίου και βασιλικά κτήματα Τατοΐου.

* Εύβοια:

Όλη η περιοχή Αγ. Αννας - Μαντούδι όπου η φωτιά είναι σε εξέλιξη

* Στην Πελοπόννησο:

Ηλεία-χωριά

Χελιδόνι, Κρυονέρι, Νεράιδα, Πουρνάρι, Καυκανια, Λασδικα, Πευκαι, Λάλα
Μεσσηνία :Δασοχώρι, Αγία Θεοδώρα, Βράχος, Άνω Μέλπεια, Αγιος Αθανάσιος, Μοναστηράκι, Αγιοι Θεόδωροι, Καρνάσι
Μάνη (Π.Σπάρτη) από χθεσινή αναζωπύρωση εκτός: Σιδηρόκαστρο , Μυρσίνη, Λυγερά, Κονάκια, Πολυάραβος
Φωκίδα (Π. Αγρινίου): Ελαία, Καλλιθέα, Δαφνοχώρι

* Νησιά:

Λέρος
Στην Κω εκ περιτροπής διακοπές

Με νεότερη ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, μόλις δόθηκαν τα μισά από τα φορτία που κόπηκαν στους καταναλωτές. Δηλαδή πρόκειται να επανηλεκτροδοτηθούν σύντομα οι μισοί καταναλωτές που συμπεριληφθήκαν στις περικοπές. Όταν εφαρμόζεται σχέδιο άμυνας γίνονται συνεχώς χειρισμοί ανάλογα με την πορεία της πυρκαγιάς και τη ζήτηση ανά πάσα στιγμή.

Πυρκαγιά

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς κινούνται φορτηγά και ΙΧ λόγω διακοπής κυκλοφορίας στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας

Άσχημη η κατάσταση της ατμόσφαιρας στο Λεκανοπέδιο Αττικής -Οδηγός προστασίας των πολιτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider