Διεθνή
23-06-2021 | 13:13

Χ. Μάας: Ζωτικής σημασίας για Λιβύη η ομαλή εκλογική διαδικασία και αποχώρηση μαχητών

Newsroom
Μοιράσου το
Χ. Μάας: Ζωτικής σημασίας για Λιβύη η ομαλή εκλογική διαδικασία και αποχώρηση μαχητών
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και η αποχώρηση των ξένων μαχητών και των μισθοφόρων είναι ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω σταθεροποίηση της Λιβύης, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και οικοδεσπότης της σημερινής Διάσκεψης για τη Λιβύη Χάικο Μάας και περιέγραψε ως επιτυχία της πρώτης Διάσκεψης του Βερολίνου και της «Διαδικασίας του Βερολίνου» την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και τον σχηματισμό της κυβέρνησης ενότητας.

«Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Λιβύη κινδύνευε να βυθιστεί σε ένα σπιράλ χάους και βίας. Πολεμικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πολιτοφυλακών ήταν στην ημερήσια διάταξη, η χώρα είχε διχαστεί. Ο συνεχής εξοπλισμός των πλευρών έκανε την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Χάρη στην επιμονή και στη στενή συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, έχει έκτοτε επιτευχθεί ορατή πρόοδος - κυρίως χάρη στην πρώτη Διάσκεψη της Λιβύης τον Ιανουάριο του 2020 και στη λεγόμενη "Διαδικασία του Βερολίνου". Η κατάπαυση του πυρός, που ισχύει από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, περιλαμβάνεται σε αυτή την πρόοδο, όπως και ο σχηματισμός της κυβέρνησης ενότητας», δήλωσε σήμερα ο κ. Μάας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Διάσκεψης στο Βερολίνο και έκανε λόγο για «εξελίξεις οι οποίες αποτελούν επιτυχία και δίνουν ελπίδα στους ανθρώπους στην Λιβύη.»

Ταυτόχρονα ο κ. Μάας έκανε ακόμη λόγο για σημαντικές προκλήσεις σχετικά με την περαιτέρω σταθεροποίηση της χώρας, για την οποία, όπως είπε, είναι ζωτικής σημασίας η διεξαγωγή των εκλογών όπως έχει προγραμματιστεί και η αποχώρηση των ξένων μαχητών και μισθοφόρων από τη Λιβύη. «Μαζί με την κυβέρνηση της Λιβύης και τα Ηνωμένα Έθνη, θα συνεχίσουμε την εκστρατεία για αυτό», τόνισε και εξήγησε ότι με τη σημερινή Διάσκεψη «φέρνουμε στο τραπέζι όλους όσοι διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στη Λιβύη και μπαίνουμε σε μια νέα φάση, στην οποία δεν μιλούμε πλέον για τη Λιβύη, αλλά με τους Λίβυους και τις Λίβυες για το μέλλον της χώρας τους». Ο στόχος είναι, συνέχισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, «να στηρίξουμε τη μεταβατική κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να πάρει την τύχη της χώρας στα χέρια της και να υπενθυμίσουμε στη διεθνή κοινότητα τη δέσμευσή της να στηρίξει τη Λιβύη στον δρόμο για βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα.»

Σύμφωνα με το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, στο επίκεντρο της σημερινής διαδικασίας βρίσκονται η υλοποίηση του πολιτικού οδικού χάρτη, που εγκρίθηκε από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου που οδηγεί σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021, και η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, συμπεριλαμβανομένης της απόσυρσης των ξένων μαχητών από τη χώρα. Επιπλέον, οι συνομιλίες θα εστιαστούν στο πώς η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να στηρίξει αυτά τα βήματα, ενώ στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται και η ενοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.

Η Διάσκεψη, όπως αναφέρει το υπουργείο, σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης στη «Διαδικασία του Βερολίνου», καθώς στη συζήτηση συμμετέχει και η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, με τον Πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα και την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Μάνγκους.

Κατά τα άλλα, η Διάσκεψη πραγματοποιείται με τη σύνθεση της πρώτης διοργάνωσης του Ιανουαρίου του 2020. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έχει αυτή την ώρα συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του, ενώ αργότερα θα γίνει δεκτός και από την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.