ΗΠΑ: Αντιδράσεις στη συμβιβαστική διακομματική πρόταση για την αναβάθμιση των υποδομών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αντιδράσεις στη συμβιβαστική διακομματική πρόταση για την αναβάθμιση των υποδομών
Η νέα πρόταση της Γερουσίας αντιμετωπίζει μη ικανοποιητικά την κλιματική αλλαγή, αλλά και άλλους στόχους των Δημοκρατικών.

Μερικές από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες του σχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών στις ΗΠΑ αγνοεί η πρόταση μιας διακομματικής ομάδας γερουσιαστών, οικονομικού ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με μέλη του Κογκρέσου που αντιδρούν στην πρόταση της διακομματικής ομάδας.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με την τύχη που θα έχει η πρόταση στη Γερουσία και αναφορικά με την ψήφισή της από την ολομέλεια του σώματος.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών συζητούν μία διαδικασία δύο βημάτων κατά την οποία δρομολογείται η ψήφιση ενός μικρότερου νομοσχεδίου με διακομματική υποστήριξη, ενώ θα ακολουθήσει ένα δεύτερο νομοθετικό μέτρο μέσω της κοινοβουλευτικής τακτικής που είναι γνωστή ως «συμβιβασμός», με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η νέα πρόταση της Γερουσίας, η οποία επιτεύχθηκε μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και της γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Σίλεϊ Μουρ Καπίτο την προηγούμενη εβδομάδα, αντιμετωπίζει μη ικανοποιητικά την κλιματική αλλαγή, αλλά και άλλους στόχους των Δημοκρατικών. Μεταξύ αυτών, οι δαπάνες για την υγεία και την παιδική φροντίδα, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν Δημοκρατικοί.

Το πακέτο δαπανών του 1,2 τρισεκατομμυρίου δολαρίων με διάρκεια οκτώ ετών υπολείπεται της πρόσφατης πρότασης του προέδρου Μπάιντεν, για δαπάνες 1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Τα δύο κόμματα διαφωνούν επίσης στον τρόπο με τον οποίο θα καλύψουν το κόστος αναβάθμισης των υποδομών και δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τις δαπάνες.

«Νομίζω ότι θα πρέπει να το μεγαλώσουμε» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Νιλ, πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχει δικαιοδοσία για τα δασμολογικά ζητήματα (Ways and Means Committee).

Παρομοίως, η βουλευτής Πραμίλα Τζαγιαπάλ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς να ψηφίσουμε σε ένα μικρότερο διακομματικό πακέτο, το οποίο αφήνει απέξω τόσες πολλές σημαντικές από τις προτεραιότητες μας».

Με δεδομένη την πλειοψηφία 220-211 των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την κατανομή των εδρών (50-50) μεταξύ των δύο κομμάτων στη Γερουσία (με την αντιπρόεδρο της αμερικανικής κυβέρνησης Κάμαλα Χάρις να έχει την πλειοψηφική ψήφο) μία διαφωνία ελάχιστων Δημοκρατικών είναι αρκετή για να εμποδίσει την ψήφιση του προτεινόμενου πακέτου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χθες, Τρίτη, τάχθηκαν υπέρ της συμβιβαστικής πρότασης μετά από μία ενημέρωση που είχαν από τους διαπραγματευτές στη διάρκεια του καθιερωμένου εβδομαδιαίου γεύματος της κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος τουλάχιστον για περίπου 10 Ρεπουμπλικάνους και ενδεχομένως …, περισσότερους», δήλωσε ο γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ, ένας από τους δέκα μετριοπαθείς γερουσιαστές που διαπραγματεύτηκαν την πρόταση.

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, ένας ανεξάρτητος που συμμετέχει στην κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών, δήλωσε ότι η διακομματική συμφωνία «υστερεί» τόσο στις προβλέψεις, όσο και στο μέγεθος του πακέτου, αλλά και στο γεγονός ότι δεν θα αυξήσει τους φόρους για τις εταιρίες, αλλά και για τους πλούσιους.

Η αρχική πρόταση του Μπάιντεν προέβλεπε ότι οι αυξήσεις στους παραπάνω φόρους, θα κάλυπταν το οικονομικό κόστος αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider