Ισραήλ: Η κυβέρνηση συζητά μονομερή εκεχειρία στη Γάζα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισραήλ: Η κυβέρνηση συζητά μονομερή εκεχειρία στη Γάζα
Άρματα μάχης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ θα κληθεί να ψηφίσει σήμερα μια πρόταση για μονομερή εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή μέσα σε διάστημα 24 ωρών, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι Kan.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έκαναν κανένα σχόλιο για την πληροφορία αυτή, η οποία μεταδόθηκε μία ώρα αφότου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε αυτό το όργανο λήψης αποφάσεων.

Από την Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις πληροφορίες ότι γίνονται ενέργειες για μια κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε δει αναφορές για μια κίνηση προς μια πιθανή κατάπαυση του πυρός. Αυτό είναι σαφώς ενθαρρυντικό», είπε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος.

Οι διπλωματικές ενέργειες για την επίτευξη εκεχειρίας εντάθηκαν σήμερα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την αποκλιμάκωση της κατάστασης, όμως το Ισραήλ απείλησε να αυξήσει τα πλήγματα στη Γάζα, αφού ξανάρχισαν οι ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς, έπειτα από μια σύντομη παύση.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αλληλοκατηγορούνται για «γενοκτονία» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι και ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ Γκιλάντ Ερντάν αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για «γενοκτονία», στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Στη σημερινή συζήτηση, εμείς δεν βλέπουμε την προάσπιση των στόχων που έχει θέσει ο ΟΗΕ αλλά μάλλον μια αδιαφορία της Χαμάς στον Χάρτη (σ.σ. του Οργανισμού) η οποία, όπως οι Ναζί, επιδίδεται στη γενοκτονία του εβραϊκού λαού», υποστήριξε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

«Αυτή η συζήτηση χαρακτηρίζεται από την απάτη και το ψέμα» επειδή «η Χαμάς βάζει στο στόχαστρο πολίτες ενώ το Ισραήλ στοχοθετεί τους τρομοκράτες», επέμεινε. «Η Χαμάς είναι μια τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση που εκτόξευσε περισσότερες από 4.000 ρουκέτες εναντίον ισραηλινών πόλεων τις 11 τελευταίες ημέρες", πρόσθεσε ο Γκιλάντ Ερντάν. Ο Ισραηλινός διπλωμάτης αποχώρησε από το αμφιθέατρο της Γενικής Συνέλευσης όταν ξεκίνησε την ομιλία του ο Ριγιάντ αλ Μάλικι.

«Πώς είναι δυνατόν μια δύναμη κατοχής να έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ενώ ο δικός μας, ο υπό κατοχή λαός, είναι το τίμημα αυτού του δικαιώματος;» διερωτήθηκε ο αλ Μάλικι. «Ολόκληρος ο κόσμος σιωπά και κλείνει τα μάτια για τη γενοκτονία ολόκληρων παλαιστινιακών οικογενειών» συνέχισε.

«Ας σταματήσουμε αυτή τη σφαγή», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος υπουργός, ζητώντας και πάλι από τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσει την ισραηλινή κατοχή» και «να αγωνιστεί εναντίον του εποικισμού».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στους 232 οι νεκροί στη Γάζα - «Απαράδεκτη» η συνέχιση των πυρών, λέει ο ΟΗΕ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου καταγγέλλει εμπλοκή του Ιράν στις συγκρούσεις της Γάζας

gazzetta
gazzetta reader insider insider