Διεθνή
20-05-2021 | 19:14

Μέρκελ: Προαναγγέλλει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Newsroom
Μοιράσου το
Μέρκελ: Προαναγγέλλει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τις σχέσεις με τη Ρωσία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τις σχέσεις με τη Ρωσία, μετά την παραίτηση των ΗΠΑ από τις κυρώσεις για τον γερμανο-ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2.

«Ο Μπάιντεν τώρα μας πλησίασε και σε σχέση με τη διαμάχη για τον αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, για τον οποίο έχουμε διαφορετικές απόψεις. Θα συνεχίσουμε να συζητάμε για το ποια είναι τα αναγκαία κοινά μας σημεία σε σχέση με τη Ρωσία», δήλωσε η Μέρκελ σε κοινή της συνέντευξη στα δίκτυα ΑRD και WDR στο περιθώριο του διαδικτυακού Europaforum το οποίο διοργανώνει το τελευταίο.

Όταν ρωτήθηκε τι θα πάρει από τη Γερμανία ή την Ευρώπη ως αντάλλαγμα ο Μπάιντεν για την παραίτηση των ΗΠΑ από τις κυρώσεις, η Μέρκελ απάντησε: «Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. Θα συναντήσω τον πρόεδρο Μπάιντεν στη σύνοδο των G7 από τις 11 έως τις 13 Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Είμαι υπέρ της τήρησης εκ μέρους της Γερμανίας της υπόσχεσης να αυξήσουμε περαιτέρω τον αμυντικό προϋπολογισμό μας και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο ΝΑΤΟ. Θα συζητήσουμε για τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα, αλλά αυτά τα πράγματα δεν τα μετράμε με το χιλιοστό ούτε τα ζυγίζουμε με το γραμμάριο. Οι εταιρικές σχέσεις συνίστανται στην προσπάθεια να προσεγγίζουμε τις σκέψεις και τις θέσεις του άλλου και να βρίσκουμε καλές συμβιβαστικές λύσεις».

Στην παρατήρηση των δημοσιογράφων του ARD και του NDR ότι γίνονται πάντα deals στην πολιτική, η καγκελάριος είπε: «Γι' αυτά μιλάμε συνήθως όταν τελειώσουν. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς, υπάρχει μια πολύ ευρεία ατζέντα θεμάτων».

Σε έκθεση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο, αναφέρεται ότι η παραίτηση από τις κυρώσεις κατά της εταιρίας Nord Stream 2, του Γερμανού διευθύνοντος συμβούλου Ματίας Βάρνινγκ και τεσσάρων άλλων συνεργατών είναι προς το «εθνικό συμφέρον» των ΗΠΑ. Ως λόγος αναφέρεται ότι «τέτοιες κυρώσεις θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τα επόμενα βήματα μετά τη συνάντηση Λαβρόφ και Μπλίνκεν – Τέλειωσε το θέμα του Nord Stream ΙΙ

ΗΠΑ: Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην διαχειρίστρια εταιρεία του Nord Stream 2