Τσαβούσογλου: Αιτία του sofagate ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσαβούσογλου: Αιτία του sofagate ο ανταγωνισμός μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κομισιόν
«Λυπάμαι να πω ότι η αιτία είναι ο ανταγωνισμός και η διένεξη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συνέχισε ο τούρκος υπουργός.

Σε «ανταγωνισμό και διένεξη» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι σε σφάλμα της τουρκικής εθιμοτυπίας οφείλεται το #sofagate, υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και χαρακτήρισε «ντροπή» το γεγονός ότι η ευθύνη χρεώθηκε στην Τουρκία. Περιέγραψε δε ως «λυπηρό» το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «ισχυρίζεται πως ό,τι συνέβη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι γυναίκα παρότι γνωρίζει τι έγινε».

«Εμείς ως Τουρκία γνωρίζουμε τους κανόνες της εθιμοτυπίας. Έχουμε εμπεριστατωμένη κρατική παράδοση. Το 2024 θα γιορτάσουμε τα 500 χρόνια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Γνωρίζουμε τα της εθιμοτυπίας και μέχρι τώρα δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα. Και η τουρκική φιλοξενία είναι διάσημη. Δεν ήταν δική μας ευθύνη αυτή η εικόνα», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στο Βερολίνο. «Λυπάμαι να πω ότι η αιτία είναι ο ανταγωνισμός και η διένεξη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συνέχισε ο τούρκος υπουργός και εξήγησε ότι κατά την προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην 'Αγκυρα δεν συμμετείχε η ομάδα της Επιτροπής, αλλά μόνο οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου. «Και κάναμε ό,τι μας είπαν. Και εγώ ο ίδιος εξεπλάγην. Και ρώτησα τη δική μας εθιμοτυπία. Και μου είπαν, ναι έτσι μας είπε το Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο επεισόδιο που προκλήθηκε όταν η Πρόεδρος της Επιτροπής βρέθηκε να στέκεται αμήχανα όταν συνειδητοποίησε ότι δεν είχε προβλεφθεί για την ίδια ανάλογο κάθισμα με αυτό του κ. Μισέλ.

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη ότι επειδή εκτιμά πολύ την κυρία φον ντερ Λάιεν και την Επιτροπή, μίλησε μαζί της και της εξήγησε. «Το γεγονός ότι η κυρία φον ντερ Λάιεν, παρότι γνωρίζει τι συνέβη, λέει ότι αυτό έγινε επειδή είναι γυναίκα, το βρισκω λυπηρό», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ότι στους κανόνες της εθιμοτυπίας δεν υπάρχει για την Τουρκία διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Είχαμε και γυναίκα Πρωθυπουργό στην Τουρκία», πρόσθεσε. «Είναι ντροπή τη διένεξη που έχουν μεταξύ τους να την χρεώνεται η Τουρκία», επανέλαβε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανέφερε ότι στους διεθνείς θεσμούς έχει παρατηρήσει συχνά οι κανόνες της εθιμοτυπίας να οδηγούν σε ανταγωνισμό και διενέξεις. «Ελπίζω να μην το ξαναζήσει αυτό η ΕΕ», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider