Αυστηρά πρόστιμα στις αναίτιες μετακινήσεις - Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν από αύριο - Ποιες περιοχές μπαίνουν στο κόκκινο (vid)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυστηρά πρόστιμα στις αναίτιες μετακινήσεις - Ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν από αύριο - Ποιες περιοχές μπαίνουν στο κόκκινο (vid)
Περιορισμός υπερτοπικών μετακινήσεων έως τις 10 Μαΐου για όλη τη χώρα. Πρόστιμο ύψους από 300 έως 500 ευρώ για αναίτιες μετακινήσεις. Με click inside η λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων. Με 6 άτομα ανά τραπέζι στους εξωτερικούς χώρους από 3 Μαΐου.

Την εξειδίκευση των μέτρων παρουσίασαν τα υπουργεία Υγείας, Πολιτικής Προστασίας και Εμπορίου, κατά την τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό, με τη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και τις μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Εμπόριο & Εστίαση

Συγκεκριμένα, από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου, ανεβάζουν ρολά εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά καθώς και τα κέντρα αισθητικής που παρέμεναν έως τώρα κλειστά.

Τα εμπορικά κέντρα θα λειτουργούν με ραντεβού και τις μεθόδους click away και click inside όπως και το υπόλοιπο λιανεμπόριο, αποστολή sms στο 13032 και χρονικό περιορισμό 3 ωρών. O μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων είναι ένας πελάτης για κάθε 25 τ.μ. με μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Επίσης, θα λειτουργήσουν με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside) οι εμπορικές επιχειρήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, καθώς και τα εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά, με την ίδια μέθοδο, σε όλη την επικράτεια. Επίσης, από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου επαναλειτουργούν και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αισθητικής.

Με 6 άτομα ανά τραπέζι στους εξωτερικούς χώρους και ωράριο λειτουργίας έως 11 το βράδυ αναμένεται να ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα εστίασης στις 3 Μαΐου.

Εκκλησίες & Μετακινήσεις Πάσχα

Για τις εκκλησίες θα ισχύει ο περιορισμός για το 1 άτομο ανά 25 τμ. εντός ναού και εκτός ναού ένα άτομο ανά 10 τμ. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η διπλή μάσκα και για τους ιερείς το διπλό τεστ. Ο Επιτάφιος εντός του προαύλιου χώρου και χωρίς πιστούς, ενώ το προσκύνημα θα γίνει στον εξωτερικό χώρο.

Στις 10 το βράδυ η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα και από τη Δευτέρα του Πάσχα στις 11 το βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, τα νέα μέτρα περιορισμού υπερτοπικών μετακινήσεων θα ισχύουν ως 10 Μαΐου για όλη τη χώρα, ώστε να διασφαλιστεί ο καλύτερος συντονισμός όλων των συναρμόδιων φορέων για τη βέλτιστη εφαρμογή τους.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για αναίτιες μετακινήσεις και 500 ευρώ για ψευδή παρασταστικά.

Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους εξής λόγους:

  • Από και προς εργασία. Στους αυτοαπασχολούμενους μόνο με δήλωση συγκεκριμένου ραντεβού.
  • Για ιατρικούς λόγους.
  • Μετάβαση σε κηδεία, με βεβαίωση και sms με κωδικό 5, συν ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής.
  • Μετάβαση σε μόνιμη κατοικία.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων, όταν είναι απαραίτητη αυτή.

Για τις μετακινήσεις θα υπάρχουν έλεγχοι τόσο κατά την αναχώρηση, όσο και την επιστροφή αλλά και επιτόπου σε δημοφιλείς προορισμούς. Με το Ε1, το έγγραφο που αποδεικνύει τον τόπο κατοικίας, θα μπορεί κάποιος να κάνει «εφάπαξ» μετακίνηση για σοβαρό λόγο, χωρίς γυρισμό και με ισχύ 48 ωρών. Οι μετακινήσεις για λόγους υγείας πρέπει να αποδεικνύονται από έγγραφο ή παραπεμπτικό δημόσιας δομής, ενώ δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση για «τη συγκομιδή καρπών και το κλάδεμα».

Να σημειωθεί ότι για τις περιπτώσεις εργασίας, κηδείας ή λόγων υγείας η απόφαση προβλέπει διορία 48 ωρών για τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Ενώ συγκεκριμένα, για την περίπτωση κηδείας, καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση ληξιαρχικής πράξης.

Self test σε όλο το Δημόσιο

Την υποχρεωτική εφαρμογή self test σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα οι οποίοι εργάζονται με φυσική παρουσία ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Σύμφωνα με τον υπουργό από τις 10 Μαΐου θα αυξάνεται η φυσική παρουσία του προσωπικού της δημόσιας διοίκησης στις υπηρεσίες ενώ αντίστοιχα θα μειωθεί το ποσοστό όσων εργάζονται με τηλεργασία.

Εξαιρούνται οι υπάλληλοι που είναι σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, οι οποίοι είτε συνεχίζουν με τηλεργασία είτε λαμβάνουν ειδική άδεια απουσίας. Η χρήση των self test θα είναι υποχρεωτική δύο φορές της εβδομάδα.

Από τη Δευτέρα, 26 Απριλίου, επίσης, θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test ιερείς και κληρικοί.

Από την Πέμπτη του Πάσχα θα είναι διαθέσιμα τα self test για τους μαθητές των δημοτικών και των γυμνασίων που ανοίγουν στις 10 Μαΐου.

Δείτε την ενημέρωση εδώ:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/wUrkbOAHScY.jpg?itok=hHVZVPRC","video_url":"https://youtu.be/wUrkbOAHScY","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

Ποιες περιοχές «μπαίνουν» στο κόκκινο

«Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η μισή Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στο βαθύ κόκκινο» είπε η λοιμωξιολόγος προκειμένου να τονίσει πως δεν υπάρχει περιθώριο επανάπαυσης καθώς πολλές περιοχές στην Ελλάδα εξακολουθούν να καταγράφουν πάνω από 30 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού σε πολλές περιοχές. Επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα στην Αττική, την κεντρική και τη δυτική Μακεδονία.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται από αύριο το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ο Δήμος Κισσάμου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται, με ομόφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, οι ακόλουθες περιοχές:

Η Χίος, οι Δήμοι Ιωαννίνων, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ο Δήμος Ερέτριας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο Δήμος Βέροιας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, ο Δήμος Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας και ο Δήμος Ρόδου.

Παπαευαγγέλου: Μειώνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

«Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε μια σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης με 10% μείωση των νέων κρουσμάτων, ενώ ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,2%» σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία τόνισε πως η χώρα άλλαξε και πάλι χρώματα στον ευρωπαϊκό χάρτη του ECDC.

Σε ότι αφορά στο ΕΣΥ, παρατηρήθηκε μικρή μείωση ασθενών με κορονοϊό, με τον συνολικό αριθμό τους στα νοσοκομείο να υπολογίζεται πλέον σε 5.400 ασθενείς. Παρά τον υψηλό αριθμό διασωληνωμένων και στις ΜΕΘ φαίνεται μια σταθεροποίηση με τον αριθμό των ασθενών που αποσωληνώνονται να είναι μεγαλύτερος από εκείνον όσων χρειάζονται διασωλήνωση.

Σημάδια οριακής υποχώρησης της πανδημίας

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι υπάρχουν σημάδια οριακής υποχώρησης της πανδημίας, όμως η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας παραμένει σταθερά υψηλή.

Η επιδημία συρρικνώθηκε για δεύτερη εβδομάδα και υπολογίζεται ότι έχουμε 2.000 λιγότερα ενεργά κρούσματα σε σχέση με 2 εβδομάδες πριν. Στην Αττική υπάρχουν μικρά σημεία βελτίωσης και στη Θεσσαλονίκη σταθεροποίησης ίσως και βελτίωσης.

Μέχρι στιγμής έχουν διατεθεί 2 εκατομμύρια self test η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς διερεύνησης. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 2.507 θετικά δείγματα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται στο 80% των θετικών ηλεκτρονικών δηλώσεων, κάτι που επιβεβαιώνει την υψηλή αξιοπιστία των self test.

-

Παρόντες στην ενημέρωση ήταν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider