Διεθνή
20-04-2021 | 13:44

ΕΕ: Σχεδόν 1.000 Ουκρανοί έκαναν αίτηση ασύλου τον Φεβρουάριο

Newsroom
Μοιράσου το
ΕΕ: Σχεδόν 1.000 Ουκρανοί έκαναν αίτηση ασύλου τον Φεβρουάριο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σχεδόν χίλιοι Ουκρανοί ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ τον Φεβρουάριο, με περισσότερα από τα δύο τρίτα των αιτήσεων να κατατίθενται στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης για το Άσυλο (EASO).

971 αιτήσεις για την παροχή ασύλου κατατέθηκαν από Ουκρανούς πολίτες τον Φεβρουάριο, αύξηση 72% σε σχέση με τον Ιανουάριο, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο του 2017.

“Η αιφνιδιαστική αυτή αύξηση έθεσε την Ουκρανία μεταξύ των βασικών χωρών καταγωγής αιτούντων άσυλο για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια”, σχολίασε η EASO σε ανακοίνωσή της.

Τον Φεβρουάριο του 2020 είχαν κατατεθεί στην ΕΕ 680 αιτήσεις για παροχή ασύλου από Ουκρανούς.

Δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για τα κίνητρα ή τους λόγους που οδήγησαν στην αύξηση των αιτήσεων, όμως κατατέθηκαν εν μέσω οξυμένης έντασης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων.

Οι Ουκρανοί μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ χωρίς βίζα και η χώρα τους θεωρείται ασφαλής από τις χώρες μέλη του μπλοκ, αντίθετα με τη Συρία που βρίσκεται σε πόλεμο εδώ και 10 χρόνια.

Τον Φεβρουάριο του 2021, 10.046 Σύροι υπέβαλαν αίτηση για την παροχή ασύλου στην ΕΕ.

Περισσότερες από 50.000 αιτήσεις για την παροχή ασύλου από Σύρους εξετάζονταν στα τέλη Φεβρουαρίου 2021, δηλαδή 14% περισσότερες από όσες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την EASO.

Οι Σύροι και οι Αφγανοί είναι μακράν αυτοί που καταθέτουν τις περισσότερες αιτήσεις για παροχή ασύλου στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.