Σολτς: Το ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης είναι συνταγματική και ορθή λύση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σολτς: Το ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης είναι συνταγματική και ορθή λύση
Το ομοσπονδιακό φρένο έκτακτης ανάγκης είναι συνταγματική και ορθή λύση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς.

Κριτική έχει δεχτεί το νομοσχέδιο για την θέσπιση ομοσπονδιακού φρένου έκτακτης ανάγκης το οποίο περιέχει αυστηρούς κανόνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όμως σύμφωνα με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς «δεν είναι νομικά προβληματικό».

«Τα νομικά τμήματα των υπουργείων έχουν ασχοληθεί σε βάθος με το ζήτημα της νομικής αξιολόγησης του νομοσχεδίου. Έχουμε όλοι καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτή είναι μια ορθή και συνταγματική λύση», δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο της γερμανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Bild», εμπειρογνώμονες της καγκελαρίας διαβλέπουν νομικούς κινδύνους σε ένα lockdown που ρυθμίζεται από ομοσπονδιακό νόμο. Σε ένα εσωτερικό έγγραφο, για παράδειγμα, γίνεται αναφορά στην άρση των περιορισμών νυχτερινής κυκλοφορίας από το Ανώτερο Διοικητικό Δικαστήριο του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Φιλελεύθερους κόμματος (FDP) έχει μάλιστα ήδη κάνει λόγο για ένα επικείμενο κύμα προσφυγών στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλρούης.

«Ασφαλώς και θα γίνει αντικείμενο νομικών αμφισβητήσεων από κάποιους. Αυτός είναι ο λόγος που προσπαθήσαμε να εξετάσουμε το ζήτημα από νομική άποψη εκ των προτέρων», τόνισε όμως ο Σολτς.

Αυτή την Παρασκευή, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο (Bundestag) πρόκειται να συζητήσει για πρώτη φορά την σχεδιαζόμενη τροποποίηση του “Νόμου περί προστασίας από τις λοιμώξεις”. Η ψηφοφορία των αλλαγών τις οποίες περιέχει θα αποφασιστούν την επόμενη Τετάρτη. Μετά θα πρέπει να εγκριθούν και από την Άνω Βουλή (Bundesrat), όπου εκπροσωπούνται τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider