Νάντια Σαβτσένκο: «Θα είναι γρήγορο, αιματηρό, θα χάσουμε τα πάντα»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάντια Σαβτσένκο: «Θα είναι γρήγορο, αιματηρό, θα χάσουμε τα πάντα»
Η Ουκρανή ηρωίδα πολέμου του 2014, Νάντια Σαβτσένκο, δεν είναι αισιόδοξη για την οποιαδήποτε έκβαση πολεμικής αναμέτρησης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας

Ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο της Ουκρανίας πήρε θέση και ζήτησε να μην προχωρήσουν σε πόλεμο η Ουκρανία με τη Ρωσία. Η ηρωίδα πολέμου του 2014 για τους Ουκρανούς και προδότρα για τους Ρώσους, Νάντια Σαβτσένκο μίλησε στην ουκρανική τηλεόραση και δήλωσε ότι ένας επερχόμενος πόλεμος Ουκρανίας – Ρωσίας σήμερα δεν θα είναι όπως το 2014.

Η Σαβτσένκο είπε συγκεκριμένα, «όταν πηδάς με αλεξίπτωτο για πρώτη φορά, δεν είναι τόσο τρομακτικό, γιατί ακόμα δεν καταλαβαίνεις τι σε περιμένει. Τη δεύτερη και τρίτη φορά καταλαβαίνεις». Θεωρεί ότι η νίκη του ουκρανικού λαού που έδιωξε τον Γιανουκόβιτς το 2014, το λεγόμενο Euromaidan, ήρθε γιατί υπήρχε τότε μεγαλύτερη εθνική ομοψυχία και μεγαλύτερο αίσθημα εθελοντισμού.

Σήμερα, τα πράγματα δεν είναι τα ίδια, καθώς η κυβέρνηση της Ουκρανίας προσπαθεί να εκβιάσει μια πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία στηριζόμενη στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ, αντί να προετοιμάζει τον ουκρανικό λαό για την απαραίτητη αυτοάμυνα σε περίπτωση επίθεσης.

Συγκεκριμένα, είπε η Σαβτσένκο: «Κανείς εδώ δεν προετοιμάζει τους ανθρώπους για αυτοάμυνα. Θα είναι γρήγορο, αιματηρό, θα χάσουμε τα πάντα μέχρι να μάθουμε να πολεμάμε με ολόκληρη τη χώρα»

Η Νάντια Σαβτσένκο μιλάει γνωρίζοντας αρκετά καλά τα ζητήματα του πολέμου και του εθελοντισμού. Ήταν η πρώτη σημαντική γυναίκα στρατιωτικός της σύγχρονης Ουκρανίας και πολέμησε ως πιλότος και εκπαιδεύτρια στον πόλεμο του 2014. Συνελήφθη από τις ομάδες των αυτονομιστών και δικάστηκε και καταδικάστηκε στη Ρωσία σε 22 χρόνια φυλάκισης. Απελευθερώθηκε με ανταλλαγή κρατουμένων και το 2017 κατέβηκε στην πολιτική. Μέχρι τελευταία στιγμή θεωρούνταν υποψήφια – κλειδί για τις προεδρικές εκλογές του 2019, όμως αποφάσισε να μην κατέβει ενάντια στον Ζελένσκι. Μάλιστα κατηγορήθηκε την ίδια χρονιά ότι σχεδίαζε πραξικόπημα ενάντια στην κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider