Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό 'Ιδρυμα Νεολαίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό 'Ιδρυμα Νεολαίας
Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο παραχωρείται δωρεάν μέχρι τα τέλη του 2027 προκειμένου να αποτελέσει την έδρα του Ιδρύματος.

Το «πράσινο φως» για την παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό 'Ιδρυμα Νεολαίας (ΕΓΙΝ) «άναψε» κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Αναγεννήσεως 10, στη δυτική πλευρά της πόλης, απέναντι από τα δικαστήρια, παραχωρείται δωρεάν μέχρι τα τέλη του 2027 προκειμένου να αποτελέσει την έδρα του Ιδρύματος.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στη διάρκεια της τοποθετήσής του είπε πως στόχος της διοίκησης «ήταν να βρει αυτό το τόσο σημαντικό κτίριο μια σωστή χρήση και να προσφέρει μόνο ωφέλειες και όχι ζημίες για την πόλη και τον δήμο. Και προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργήσαμε. Νομίζω ότι πάνω στο μίσος δεν οικοδομείται τίποτα υγιές. ‘Ολοι κρατάμε τις μνήμες μας. Δεν απεμπολούμε κανένα δικαίωμα στη μνήμη και σε όποια ηθική ή υλική αξίωση".

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας, Μαρία Σαρηγιαννίδου, η οποία θα διευθύνει από ελληνικής πλευράς το ‘Ιδρυμα μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο τόνισε πως στόχος του ΕΓΙΝ είναι η στήριξη και προώθηση της συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των νέων στην Ελλάδα και τη Γερμανία καθώς και κοινών επισκέψεων σε τόπους και θεσμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών και σε τόπους μνήμης.

Στη διάρκεια της συζήτησης του θέματος υπήρξαν αντιδράσεις για την παραχώρηση του κτιρίου στο Ελληνογερμανικό 'Ιδρυμα τόσο από επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, όσο από δημοτικούς συμβούλους και από εκπροσώπους οργανώσεων της αντίστασης και διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων. Οι ενστάσεις αφορούσαν κυρίως στη στέρηση ενός χώρου πολιτισμού από τη Β' Δημοτική Κοινότητα, που θεωρείται υποβαθμισμένη, αλλά και στο ενδεχόμενο η λειτουργία του Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει σε βάρος της ιστορικής μνήμης της γερμανικής κατοχής και των διεκδικήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider