ΕΕ: Βάζει «φρένο» στις εξαγωγές του εμβολίου Covid της AstraZeneca με νομοσχέδιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Βάζει «φρένο» στις εξαγωγές του εμβολίου Covid της AstraZeneca με νομοσχέδιο
Έκτακτο νομοσχέδιο της ΕΕ βάζει «φρένο» στις εξαγωγές του εμβολίου Covid της AstraZeneca.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται αποφασισμένη να παρουσιάσει έναν «έκτακτο» νόμο, ο οποίος θα της επιτρέπει να ελέγξει και να περιορίσει αν χρειαστεί τις εξαγωγές των εμβολίων Covid, με φόντο την κόντρα που έχει ξεσπάσει και απειλεί να θέσει εκτός στόχου τον προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, το προσχέδιο του νέου νόμου θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας και στοχεύει - κυρίως - στο να βάλει «φρένο» στις εξαγωγές του εμβολίου Covid της AstraZeneca, σε χώρες εκτός ΕΕ.

Τον Ιανουάριο η AstraZeneca προειδοποίησε πως δεν θα μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ, εξαιτίας ορισμένων προβλημάτων στην παραγωγή, σε ευρωπαϊκά εργαστήρια, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η AstraZeneca επιμένει πως δεν είναι νομικά υποχρεωμένη να παραδόσει το σύνολο των εμβολίων που συμφώνησε με την ΕΕ, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί η άλλη πλευρά.

Την προηγούμενη Εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε μήνυμα στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για το ότι θα πρέπει να υπάρξει αμοιβαιότητα στις εξαγωγές των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Σε δηλώσεις στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η Γερμανίδα αξιωματούχος ανέφερε προς την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ότι «θέλω η Ευρώπη να είναι περισσότερο ανοιχτή στο να εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες των εμβολίων, αλλά χρειάζεται αμοιβαιότητα και από τις άλλες πλευρές σε αυτό το ζήτημα». Ενώ, όπως τόνισε, η ΕΕ έχει ήδη επιτρέψει την εξαγωγή 41 εκατ. δόσεων εμβολίων να σταλούν σε 33 χώρες από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ η AstraZeneca βρίσκεται στο επίκεντρο και για άλλους λόγους, καθώς ο Αμερικανικός Οργανισμός Υγείας εξέφρασε αμφιβολίες για την εγκυρότητα της έρευνας για τα εμβόλια Covid.

Φωτογραφία: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider