Διεθνή
22-03-2021 | 15:37

Η λίστα πιθανών, νέων κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία - Στο επίκεντρο τουρισμός και ενέργεια

Newsroom
Μοιράσου το
Η λίστα πιθανών, νέων κυρώσεων της ΕΕ προς την Τουρκία - Στο επίκεντρο τουρισμός και ενέργεια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Αναφορές για νέα προσπάθεια πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην δεινοπαθούσα οικονομία της Τουρκίας συμπεριλαμβάνονται στο «μενού» της σημερινής συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες υπό τον επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στο κείμενο με τα θέματα που θα συζητηθούν από τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ, γίνεται λόγος για πιθανές, «σκληρότερες» κυρώσεις από την ΕΕ προς την Τουρκία, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «μέτρα που θα στοχεύουν σε κλάδους σημαντικούς για την τουρκική οικονομία, όπως ενδεχόμενες νέες απαγορεύσεις για τον τουρκικό τουρισμό, με αρνητικές ταξιδιωτικές οδηγίες από τα κράτη μέλη της ΕΕ».

Ακόμα, στο κείμενο γίνεται λόγος για «μέτρα στην ενέργεια και σε παρόμοιους κλάδους, όπως απαγόρευση εξαγωγών και εισαγωγών συγκεκριμένων αγαθών και τεχνολογικού εξοπλισμού».

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να προχωρήσουν με ένταξη περισσότερων Τούρκων επιχειρηματιών και αξιωματούχων στη λίστα με τις κυρώσεις που έχει υιοθετήσει η ΕΕ λόγω των συνεχιζόμενων ερευνών για υδρογονάνθρακες από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα επόμενα βήματα θα μπορούσαν να αφορούν την πρόσθεση νομικών προσώπων στη λίστα κυρώσεων ή και περισσότερους οικονομικούς περιορισμούς στις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας», όπως ο δανεισμός την Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μετέδωσε το euobserver.com.

Ωστόσο, στο κείμενο γίνεται ξεκάθαρο πως ακόμα και εάν επιβληθούν οι παραπάνω κυρώσεις, η Κομισιόν θα συνεχίζει να χρηματοδοτεί την Τουρκία για το ζήτημα του μεταναστευτικού - προσφυγικού, επιπλέον των 6 δισ. ευρώ που έχει λάβει η Άγκυρα τα τελευταία 6 χρόνια, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας για το μεταναστευτικό το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.