Δωρεάν rapid test για κάθε πολίτη - Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00 - Ανοίγουν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι (vid)

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δωρεάν rapid test για κάθε πολίτη - Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00 - Ανοίγουν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι (vid)
«Μαλακό άνοιγμα» προβλέπει ο σχεδιασμός της Πολιτικής προστασίας, ακολουθώντας τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Μέχρι τις 21:00 η κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα - Δωρεάν παροχή rapid test κάθε εβδομάδα για κάθε πολίτη με το ΑΜΚΑ - Τα νέα μέτρα.

Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο ανακοίνωσε η Επιτροπή της Πολιτικής Προστασίας για τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, αποφασίστηκε δωρεάν παροχή rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας. Συγκεκριμένα, από τέλος Απριλίου, κάθε πολίτης δίνοντας τον ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο της γειτονιάς του θα μπορεί να κάνει ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα. Στόχος είναι από τα 300.000 τεστ την εβδομάδα να φτάσουμε τα 10.000.000 τεστ την εβδομάδα, δήλωσε ο κ. Σκέρτσος.

Ανακοινώθηκε το άνοιγμα των κομμωτηρίων με ραντεβού, ενώ στο πλαίσιο της δυνατότητας χαλάρωσης και αναψυχής των πολιτών «ξεκλειδώνουν» παιδικές χαρές και αρχαιολογικοί χώροι, μόνο με μετακίνηση με τα πόδια. Συγκεκριμένα, δόθηκε το πράσινο φως για άνοιγμα κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής, αρχαιολογικών χώρων και παιδικών χαρών, αλλά και για να επιτραπεί το ψάρεμα. Οι μετακινήσεις για λόγους αναψυχής και άσκησης θα επιτρέπεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, με τη χρήση κωδικού 6. Διατηρούνται οι ίδιοι όροι μετακίνησης που ισχύουν ήδη.

Επίσης ανακοινώθηκε η επέκταση κατά δύο ώρες παραπάνω του ωραρίου μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή αντί για τις 19:00 που ισχύει σήμερα, θα πάει 21:00 όπως και τις καθημερινές. Κατ επέκτασιν θα υπάρχει ανάλογη προσαρμογή και στο ωράριο των σούπερ μάρκετ.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι η επιτροπή των ειδικών, αφού μελέτησε τα δεδομένα, αποφασίστηκε:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει, από αύριο, ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας.
  • Παράλληλα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.
  • Επίσης ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα ,εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος. Επομένως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.
  • Ακόμη, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.
  • Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ξεκίνησε την ενημέρωση αναφερόμενη στα νέα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τονίζοντας πως τα ισχύοντα μέτρα δεν είχαν την απόδοση που είχε εκτιμήσει η Επιτροπή. Ενώ έκανε έκκληση για ιδιαίτερη προσπάθεια αυτή την εβδομάδα, αποφεύγοντας τις προσωπικές επαφές ακόμα και με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια πρόσθεσε.

Την τελευταία εβδομάδα ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού αυξήθηκε από 4,5% σε 6%. Παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση σε κάποιες περιφερειακές ενότητες Αττική, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, όπως σημείωσε η κα. Παπαευγγέλου, που τόνισε πως άλλες, όπως της Κεντρικής Μακεδονίας δείχνουν αυξητικές τάσεις.

Όπως είπε ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος είναι αναγκαία η συστράτευση των πολιτών και κάλεσε να απέχουμε από νέους διχασμούς. «Οι αντοχές και τα κουράγια όλων λιγοστεύουν, η κόπωση όλων μπορεί να θολώνει κάπως την κρίση μας. Να πάρουμε δύναμη από αυτά που έχουμε καταφέρει. Έχουμε πάει καλύτερα από πολλές χώρες στον κόσμο και είμαστε η 26η χώρα στην ΕΕ σε κρούσματα». Ο κ. Σέρτσος ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε δωρεάν παροχή rapid test σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.

Ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα διεθνή στοιχεία της πανδημίας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ενημέρωση:

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/6HCQdhwG1_c.jpg?itok=5Qyh1YUS","video_url":"https://youtu.be/6HCQdhwG1_c","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive)."]}

Μετακινήσεις μόνο εντός δήμου εισηγήθηκαν οι λοιμωξιολόγοι

Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που κλήθηκαν να αποφασίσουν το εύρος της «χαλάρωσης» των μέτρων του lockdown προκειμένου αυτό να γίνει πιο αποδοτικό, λαμβάνοντας υπόψιν και την κόπωση των πολιτών, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγήθηκαν η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις περιοχές στο «βαθύ κόκκινο» να ξεκινά από τις 21:00 αντί για τις 19:00.

Ωστόσο, οι ειδικοί εισηγούνται να παραμείνει σε ισχύ ο περιορισμός των μετακινήσεων αποκλειστικά εντός του δήμου κατοικίας.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στη σημερινή ενημέρωση συμμετείχε και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος ο οποίος αναφέρθηκε και στο συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider