Ελλάδα
18-03-2021 | 21:34

Μ. Δερμιτζάκης: Πάμε προς 5.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως - Να ανοίξουν όλες οι εξωτερικές δραστηριότητες

Newsroom
Μοιράσου το
Μ. Δερμιτζάκης: Πάμε προς 5.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως - Να ανοίξουν όλες οι εξωτερικές δραστηριότητες
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Προειδοποίηση για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, έως και 5.000 ημερησίως, αν δεν ανοίξουν όλες οι εξωτερικές δραστηριότητες, απεύθυνε μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε την αναποτελεσματικότητα αυτού του τύπου lockdown που ακολουθείται, και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

«Είναι φανερό ότι αυτή τη στιγμή γίνονται πάρα πολλές μεταδόσεις σε όλες τις δραστηριότητες. Δεν είναι εύκολο να ελέγξουμε υπό συνθήκες lockdown, που σχεδόν όλα δε λειτουργούν,  δραστηριότητες οι οποίες γίνονται μέσα στα σπίτια. Επειδή μέσα στα σπίτια, τα πράγματα δεν είναι συντεταγμένα, ο κόσμος δε φοράει μάσκες, ο χώρος είναι κλειστός και η μετάδοση είναι πάρα πολύ μεγαλύτερη, ας μεταφέρουμε όλες τις δραστηριότητες κοινωνικοποίησης έξω από το σπίτι. Σε ανοιχτό χώρο, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, η ανακύκλωση του αέρα γίνεται καλύτερα κι επομένως η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρότερη», εξήγησε ο καθηγητής.

«Να κάνουμε δραστηριότητες συντεταγμένα, προσεκτικά, αλλά όχι χαλαρά, κάπου που έχουμε μικρότερες πιθανότητες μετάδοσης».

Δεν είναι βιώσιμο το παρόν μοντέλο lockdown – Πρέπει να αλλάξει

«Δε συμμερίζομαι καθόλου τους συναδέλφους μου, οι οποίοι λένε περιμένετε άλλες 10 μέρες και θα δούμε τα κρούσματα να πέφτουν. Με ποια λογική; Γιατί δεν έχουν πέσει μέχρι τώρα;  Ακόμα κι αν δε συμφωνούν με αυτό που προτείνω εγώ, πρέπει να προταθεί κάτι άλλο. Γιατί τα μέτρα που ισχύουν τώρα δεν είναι βιώσιμα. Αν διατηρηθεί αυτό το lockdown, σε έναν μήνα θα είμαστε στα 5.000 κρούσματα την ημέρα. Επομένως κάτι πρέπει να αλλάξει. Ή θα κλείσουμε και θα σφραγίσουμε όλες τις πόρτες όπως έκαναν στη Γουχάν, που δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, ή θα πάμε σε ένα εναλλακτικό μοντέλο», υπογράμμισε ο καθηγητής Γενετικής. 

 «Βρισκόμαστε σε ένα lockdown που θεωρητικά δεν κινείται τίποτα, εκτός από κάποιους εργαζόμενους, και τα κρούσματα ανεβαίνουν σαν να μην υπάρχει lockdown, όπως σε περιόδους που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά. Επομένως δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτή η κατάσταση αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας». 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.