Διεθνή
18-03-2021 | 19:24

Αυστρία: Για «πολλαπλή αποτυχία» στην προμήθεια εμβολίων κατηγορείται η κυβέρνηση Κούρτς

Newsroom
Μοιράσου το
Αυστρία: Για «πολλαπλή αποτυχία» στην προμήθεια εμβολίων κατηγορείται η κυβέρνηση Κούρτς
live updates: Ανανεώθηκε πριν

 Για "πολλαπλή αποτυχία" στις προμήθειες εμβολίων κατά του κορονοϊού κατήγγειλαν και τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων, κατά τη σημερινή ακρόαση του υπουργού Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ και της υπουργού Οικονομίας Μαργκαρέτε Σράμπεκ, στην υποεπιτροπή Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η Κάριν Γκμάινερ, η αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, μίλησε για "πανωλεθρία στους εμβολιασμούς" που προκλήθηκε από το ανώτατο όριο δαπάνης 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση είχε επιβάλει στην αγορά εμβολίων κατά τους πρώτους εννέα μήνες.

"Οι υπάλληλοι θα μπορούσαν να έχουν αγοράσει περισσότερα εμβόλια, αλλά υπήρχε ένας περιορισμός στο ποσό, άρση του οποίου υπήρξε μόνον στα τέλη Ιανουαρίου και όσο και αν ο υπουργός Οικονομικών Μπλιούμελ αρνείται ότι η κυβέρνηση έκανε οικονομία στα εμβόλια, τα στοιχεία μιλούν μία άλλη γλώσσα", κατήγγειλε η ίδια στην εξεταστική υποεπιτροπή της Βουλής.

Και τα τρία κόμματα επέκριναν έντονα το γεγονός ότι τα κόμματα της συμπολίτευσης είχαν απορρίψει την κλήση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στην επιτροπή και κατήγγειλαν ότι μία μετέπειτα ακρόαση του αρχηγού της κυβέρνησης, που υποσχέθηκε το Λαϊκό Κόμμα του, συνιστά έναν "χλευασμό" της αντιπολίτευσης, με την Κάριν Γκμάινερ να επισημαίνει ότι "χρειαζόμαστε απαντήσεις τώρα, πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις τώρα και όχι σε τρεις μήνες".

Έντονη κριτική κατά του υπουργού Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ, τον οποίο κατηγόρησε για υπερβολική αλαζονεία, άσκησε ο Βόλφγκανγκ Τσάνγκερ, από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων (που συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019), ο οποίος, καταγγέλλοντας την "από μέρους του υπουργού παρουσίαση ελλιπών εγγράφων και ελλιπών απαντήσεων", ζήτησε τη σύσταση μίας πραγματικής ανακριτικής επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κόμματος ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) Ντάγκλας Χόγιος καταγγέλοντας και το σκάνδαλο σε σχέση με τις προστατευτικές μάσκες κινεζικής προέλευσης που μεταμορφώθηκαν σε "αυστριακές" από τις εταιρείες Hygiene-Austria και Palmers, επισήμανε ότι οι προμήθειες συνοδεύονται από "πτώχευση, κακοτυχία και αναποδιά".

Ο ίδιος, αναφερόμενος στο ανώτατο όριο των 200 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια εμβολίων, τόνισε με έντονη οργή ότι "η κυβέρνηση έχει προϋπολογισμό δημοσίων σχέσεων χωρίς ανώτατο όριο και ξοδεύει ένα εκατομμύριο ευρώ κάθε εβδομάδα, με αυτά τα ποσά θα μπορούσε να αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων".

Σύμφωνα με τον Ντάγκλας Χόγιος, "αντί αυτού, ο καγκελάριος προτιμά να μεταθέσει τις ευθύνες σε υπαλλήλους και αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση του ως καγκελάριος".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.