Μόσιαλος: 11 ερωτήματα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μόσιαλος: 11 ερωτήματα για το εμβόλιο της AstraZeneca
Η ανάρτηση του καθηγητή του LSE Ηλία Μόσιαλου στον λογαριασμό του στο Facebook για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Την άποψη του για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού εκφράζει ο Ηλίας Μόσιαλος, εν όψει της σημερινής απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τη χρήση του εμβολίου.

Σε λίγη ώρα θα γίνει η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων (ΕΜΑ) με τις προτάσεις τους για το εμβόλιο της...

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021

Όπως σημειώνει σε ανάρτηση του στο Facebook , ο καθηγητής του LSE:

«Τα ερωτήματα που εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής είναι πολλαπλά και δεν είναι εύκολο να τα προβλέψουμε γιατί δεν έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία που εξετάζουν.

Πάρα ταύτα, θα κάνω μια απόπειρα συστηματοποίησης των ερωτημάτων με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν στη δημοσιότητα

1. Είναι τα περιστατικά των θρομβώσεων που έχουν ανακοινωθεί περισσότερα από τα περιστατικά σε αντίστοιχο πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί; Σε αυτό έχει ήδη απαντήσει ο ΕΜΑ ότι είναι πολύ λιγότερα από τα στατιστικά αναμενόμενα στον γενικό πληθυσμό.

2. Είναι τα περιστατικά των εγκεφαλικών θρομβώσεων περισσότερα σε εμβολιασμένους; Σε αυτό το ερώτημα οι εκπρόσωποι του ΕΜΑ είπαν πως ο αριθμός ήταν εξαιρετικά μικρός στην Ευρώπη συνολικά. Το ποσοστό εμφάνισης είναι πιθανότατα στατιστικά ασήμαντο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά ίσως να είναι ελάχιστο μεν αλλά πιο αυξημένο σε επίπεδο συγκεκριμένων κρατών.

3. Υπήρξαν εγκεφαλικές θρομβώσεις και με τα άλλα εμβόλια (Pfizer & Moderna); Ναι, υπήρξαν αλλά τα κλινικά χαρακτηριστικά που εξετάζονται τώρα από τον ΕΜΑ είναι ίσως διαφορετικά από τα χαρακτηρίστηκα των θρομβώσεων στις ΗΠΑ. Θυμίζω εδώ πως ο FDA δεν έδωσε οδηγίες αναστολής ή διακοπής μετά την ανάλυση των περιστατικών αυτών.

4. Υπάρχει περίπτωση να συνδέονται τα περιστατικά με υποκείμενα νοσήματα όσων εμβολιάστηκαν; Η απάντηση στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου είναι πως αυτό επί του παρόντος επίσης εξετάζεται.

5. Επίσης εξετάζουν τις διαφορές με το Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν γίνει 11 εκατομμύρια ΑΖ εμβολιασμοί αλλά δεν υπήρχαν αντίστοιχα περιστατικά ενώ έχουμε 10 (?) στις ευρωπαϊκές χώρες.

6. Μπορεί οι διαφορές μεταξύ ΗΒ και ορισμένων χωρών να οφείλονται στο γεγονός πως το εμβόλιο χορηγήθηκε στους άνω των 50 μέχρι στιγμής στο ΗΒ, ενώ σε ορισμένες χώρες που συνέβησαν τα περιστατικά χορηγήθηκε σε νεότερες ηλικιακές ομάδες;

7. Ξέρουμε εάν έχουμε περισσότερα περιστατικά σε γυναίκες ή άντρες και εάν αυτό οφείλεται σε παράγοντες που έχουν η δεν έχουν σχέση με το εμβόλιο;

8. Μπορεί μια προηγουμένη λοίμωξη από κορονοϊό να έχει συμβάλει σε συνδυασμό ή ανεξάρτητα και τα αποτελέσματα να συνδέονται ή να μην σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου;

9. Υπάρχει συσχέτιση με την παρτίδα η το σημείο παραγωγής των εμβολίων;

10. Υπάρχει πιθανός βιολογικός μηχανισμός που να εξηγεί τη διαφορετική αντίδραση στο εμβόλιο από κάποιους;

11. Ξέρουμε αν κάποιες θεραπείες ήταν αποτελεσματικές σε όσους είχαν εγκεφαλική θρόμβωση;

Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλα ερωτήματα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα. Το βέβαιο είναι πως ο αριθμός των περιστατικών είναι εξαιρετικά μικρός. Θα περιμένουμε να δούμε εάν μετα την ανάλυση των περιστατικών θα υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο προφίλ ευαισθησίας στο εμβόλιο και κάποια πιθανή βιολογική εξήγηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider