Ολλανδικές εκλογές: Με αυξημένα ποσοστά η συμμαχία Ρούτε, Κάαγκ – Αναζητείται ο τρίτος για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολλανδικές εκλογές: Με αυξημένα ποσοστά η συμμαχία Ρούτε, Κάαγκ – Αναζητείται ο τρίτος για τον σχηματισμό κυβέρνησης
Τα ως τώρα αποτελέσματα των ολλανδικών εκλογών και τα σενάρια για την επόμενη μέρα. Ρούτε ο μεγάλος νικητής, Κάαγκ η μεγάλη κερδισμένη των εκλογών.

Ο Ρούτε πρόκειται να είναι ο μεγάλος νικητής των ολλανδικών εκλογών για 4η συνεχή φορά, όπως είχε αναφέρει κι εχθές το insider.gr . Το κόμμα του Ρούτε (VVD) στο 90,2% των καταμετρημένων ψήφων φαίνεται να κερδίζει 35 έδρες από 33 που είχε την προηγούμενη φορά. Ο κυβερνητικός εταίρος, το κεντρώο κόμμα D66 της Σίγκριντ Κάαγκ κερδίζει τη μερίδα του λέοντος από την συμμετοχή στις εκλογές και αυξάνει τη δυναμική της σε 24 έδρες από 19 το 2017.

Το ζήτημα είναι ότι για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται άλλες 7 έδρες, τις οποίες έχουν να δώσουν τα εξής κόμματα:

PVV (Κόμμα Ελευθερίας) - 17
CDA (Χριστιανοδημοκράτες Καθολικοί) - 15
PvdA (Εργατικό Κόμμα) - 9
GroenLinks (Πράσινοι) - 7
SP (Σοσιαλιστικό Κόμμα) - 9
FVD (Φόρουμ για τη Δημοκρατία) – 8

Από αυτά σε προοδευτική κατεύθυνση κινούνται μόνο οι Πράσινοι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, καθώς το PvDA έχει εδώ και χρόνια κάνει συντηρητική στροφή η οποία του κόστισε και εκλογικά, μετά τη συνεργασία με τον Ρούτε. Ενώ το PVV του Βίλτνερς είναι ο βασικός πόλος του ευρωσκεπτικισμού στη χώρα, ο οποίος δεν μπορεί να αγνοηθεί για τρίτη φορά για τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο Ρούτε έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το PVV.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ τριών εταίρων που υπήρχαν και στην προηγούμενη κυβέρνηση (VVD, D66, CDA) κάτι που επιθυμούν τα εμπλεκόμενα μέρη και ο Ρούτε δήλωσε κι εχθές ότι θα επιθυμούσε «για να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο για την πανδημία», όπως δήλωσε στο RTL Nieuws. Συγκεκριμένα, είπε ότι «το πλάνο για τους επόμενους μήνες είναι τεράστιο και πρέπει να οδηγήσουμε την Ολλανδία στην τρέχουσα κρίση με το παρόν υπουργικό συμβούλιο και να κάνουμε μια νέα αρχή ως χώρα». Ως νέα αρχή ο Ρούτε εννοεί τις επενδύσεις στις μικρές επιχειρήσεις, στο κλίμα, τη στέγαση με κυβερνητική εστίαση στη σταθεροποίηση της μεσαίας τάξης.

Η κυβερνητική εταίρος Σίγκριντ Κάαγκ δήλωση στο RTL Nieuws ότι «με τις 27 έδρες που παίρνει το κόμμα της αισθάνεται ότι ο ολλανδικός λαός έχει αισιοδοξία και όραμα». Θεωρεί ότι οι Ολλανδοί είναι μετριοπαθείς, απεχθάνονται τον εξτρεμισμό κάθε είδους και επιθυμούν να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη για τους εαυτούς τους, τους φίλους τους και την οικογένειά τους. Τέλος, θεώρησε ότι το D66 θα αποτελέσει την προοδευτική βάση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, ενώ υπάρχουν επίσης έτοιμες προτάσεις για την εκπαίδευση, τη στέγαση και το κράτος δικαίου.

Συνεπώς, αυτό που έχουμε να περιμένουμε είναι μια θετική εσωτερική στροφή, όσον αφορά το ποιοι θα υπουργοποιηθούν από το D66 αλλά αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στην κυβέρνηση για να μπορέσει να ενσωματώσει τις αντιδράσεις από τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που έχουν αυξήσει την επιρροή τους στην ολλανδική κοινωνία.

Φωτογραφίες: Getty / Ideal images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider