Διεθνή
16-03-2021 | 15:47

EMA για AstraZeneca: Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις

Newsroom
Μοιράσου το
EMA για AstraZeneca: Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, την Πέμπτη οι τελικές αποφάσεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων, δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) Εμερ Κουκ, κατά τη διάρκεια της έκτασης συνέντευξης Τύπου, επισημαίνοντας ότι η ευρωπαϊκή ρυθμιστική πραγματοποιεί έρευνα αξιολογώντας κάθε ένα από τα περιστατικά που έχουν αναφερθεί, τα οποία είναι πολύ σπάνια, και αναμένεται να ολοκληρώσει την έρευνα την Πέμπτη.

«Τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια και χρειάζεται να αξιολογηθούν», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για τυχόν παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει προκαλέσει την δημιουργία θρόμβων προσθέτοντας ότι ο αριθμός των περιστατικών που έχουν αναφερθεί είναι αντίστοιχος με τον αριθμό που συναντάται στον γενικό πληθυσμό. 

«Παραμένουμε σταθερά πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της Covid-19, με τον συνδεόμενο με αυτήν κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου των παρενεργειών», επεσήμανε η ίδια. 

Σημειώνεται πως η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου, ενώ ακολούθησε η Νορβηγία την ίδια ημέρα. Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου. Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή «για προληπτικούς λόγους» της χρήσης του εμβολίου. Την Κυριακή η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανέστειλαν επίσης τη χρήση, ενώ Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία και Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα.

Νωρίτερα, ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, κατέληξε σε ομόφωνη εισήγηση για συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Δερμιτζάκης: H Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.