Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca
«Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

«Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνιστώντας ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

«Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά», σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό. Έναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες (Δευτέρα) βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού», πρόσθεσε ο υπ. Υγείας.

«Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα» δήλωσε δε. Όπως ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας, «ο ΕΟΦ, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο ΠΟΥ και ο ΕΜΑ, είναι υποχρεωμένοι να συνεδριάζουν συνέχεια να συνεκτιμούν και να δίνουν αποφάσεις. Δεν έχει απορριφθεί το εμβόλιο από τις 11 περίπου χώρες διευκρίνισε, ενώ υπάρχουν υπερπολλαπλάσιες χώρες που συνεχίζουν να εμβολιάζουν». «Δηλαδή αν αύριο δυο ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν μονομερώς έγκριση σε ένα εμβόλιο χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ εμείς θα το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο υπουργός.

Όσον αφορά την πίεση στο ΕΣΥ, λόγω της πανδημίας, επεσήμανε πως «λειτουργούμε στο κόκκινο στην Αττική», τονίζοντας ότι στον κυβερνητικό σχεδιασμό βρίσκεται περαιτέρω εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, ακόμα και συνεφημέρευση κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ.

Ποιες χώρες έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca

Σημειώνεται πως η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου, ενώ ακολούθησε η Νορβηγία την ίδια ημέρα. Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου. Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή «για προληπτικούς λόγους» της χρήσης του εμβολίου. Την Κυριακή η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανέστειλαν επίσης τη χρήση, ενώ Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία και Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Έκτακτη συνεδρίαση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider