Ανοδικά η Wall Street παρά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικά η Wall Street παρά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση

Με άνοδο και με προσδοκίες για την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Νοέμβριο ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της Παρασκευής, εμφανίζοντας ανεβασμένους τους κύριους δείκτες της Walll Street. Και αυτό παρά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

Η απασχόληση επέστρεψε τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, με τις καταστάσεις μισθοδοσίας στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα να σημειώνουν αύξηση της τάξης των 49.000 και τον δείκτη της ανεργίας να πέφτει στο 6,3%, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη έκθεση για την απασχόληση που δημοσιοποιεί η κυβέρνηση Biden. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Dow Jones ανέμεναν αύξηση των θέσεων απασχόλησης κατά 50.000 και διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στο 6,7%.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες εκείνες οι φωνές των αναλυτών που σπεύδουν να μετριάσουν τους «πανηγυρισμούς» για τα ανωτέρω στοιχεία. H απότομη πτώση της ανεργίας προέκυψε καθώς η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό έπεσε στο 61,4% και 406.000 εργαζόμενοι εξήλθαν από το εργατικό δυναμικό.

Τα στοιχεία δεν «ενθουσίασαν» το σύνολο της αγοράς, αφού φάνηκαν ελαφρώς χαμηλότερα των προσδοκιών οι οποίες είχαν αναθερμανθεί μετά την ανακοίνωση της ADP την Τετάρτη για αύξηση 174.000 θέσεων εργασίας.

«Παρά το γεγονός ότι κερδίσαμε θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο μετά από τις απώλειες του Δεκεμβρίου, δεν είναι μια έκθεση που δείχνει πως γυρνάει η σελίδα», δήλωσε ο οικονομολόγος Robert Frick. «Δεν θα πρέπει να παρηγορούμαστε για την δραματική μείωση της ανεργίας, δεδομένου ότι οφείλεται στο ότι περισσότεροι Αμερικάνοι βγήκαν από το εργατικό δυναμικό».

Όμως, αυτό που εμφανίζεται στην αμερικάνικη αγορά, είναι να εμπεδώνεται ένα κλίμα μιας εκ νέου ομαλοποίησης της οικονομικής και πολιτικής ζωής, μετά την «περιπέτεια» των αμερικανικών εκλογών και την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, σε συνδυασμό με την γοργή εφαρμογή του εμβολιαστικού σχεδίου και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δείκτες

Στο ταμπλό, ο S&P 500 κερδίζει 0,26%, ο βιομηχανικός Dow Jones 0,31%, ενώ ο δείκτης Nasdaq κινείται στο 0,03%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider