Θέλουμε και άλλες Microsoft

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέλουμε και άλλες Microsoft
Η επένδυση της αμερικανικής εταιρείας να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση

Είναι ξεκάθαρο ότι επενδύσεις όπως αυτή που ανακοίνωσε η Microsoft στην Ελλάδα είναι βάλσαμο για τη χώρα, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Όχι μόνο λόγω του οικονομικού αποτυπώματος, το οποίο διόλου αμελητέο δεν είναι, αλλά και επειδή η κίνηση αυτή κουβαλάει εξέχουσα συμβολική σημασία.

Αφορά έναν κλάδο στον οποίο η Ελλάδα ματώνει, μια και η πληροφορική είναι άμεσα συνδεδεμένη με το Brain Drain.

Γίνεται εν μέσω κορονοϊού, δείχνοντας πως υπάρχει μέλλον σε αυτή τη χώρα παρά τις δυσκολίες.

Και αποτελεί επιβεβαίωση του γεγονότος ότι οι ξένες επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες στην Ελλάδα, εφόσον βέβαια πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Θα κερδίσει η Microsoft από αυτή την επένδυση; Προφανώς και ναι. Όμως μαζί της θα ωφεληθεί το ελληνικό δημόσιο, οι εργαζόμενοι που θα δουλέψουν στις εγκαταστάσεις και μια σειρά από άλλοι τομείς, όπως για παράδειγμα το real estate.

Το μεγάλο ζητούμενο όμως είναι επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft να γίνονται σταθερά και συντεταγμένα και όχι κατ’ εξαίρεση ή λόγω προσωπικών επαφών. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας είναι υπαρκτό και εφικτό. Και η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα όχι μόνο να τη φτάσει αλλά και να την ξεπεράσει.

Έχει το ανθρώπινο δυναμικό, έχει τις συνθήκες εργασίας και όπως δείχνουν τα πράγματα έχει και την πολιτική βούληση να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση. Και στην εποχή της απομακρυσμένης εργασίας, το να προσφέρεις όλα τα παραπάνω σε μια εταιρεία και τους εργαζομένους της, είναι μεγάλη υπόθεση.

Υπάρχουν όμως και πολλά που δεν έχει και θα χρειαστεί να βελτιώσει. Θέλουμε δουλειά στη γραφειοκρατία, θέλουμε δουλειά στις υποδομές, στο χρόνο απονομής της δικαιοσύνης και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στη νοοτροπία μας. Και επιπλέον, δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε, μια και η ευκαιρία που δημιουργεί η ιδιάζουσα συγκυρία δεν θα κρατήσει για πολύ.

Πρέπει να γίνουν πολλά και γρήγορα, ώστε οι επενδυτές να έρχονται αυτοβούλως, αναγνωρίζοντας τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η χώρα, έναντι ανταγωνιστικών προορισμών.

Και έτσι, η επένδυση του αμερικανικού κολοσσού θα είναι ο κανόνας και όχι μία από τις εξαιρέσεις.,

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider