Ένα 25σέλιδο εγχειρίδιο με τίτλο «Τρώγοντας με ασφάλεια στο σπίτι» δημοσιεύει ο ΕΦΕΤ σε συνέχεια των οδηγών υγιεινής κατά του κορονοϊού, για τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και τη βιομηχανία τροφίμων.
Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, μεγάλος αριθμός τροφιμογενών λοιμώξεων έχει διεθνώς καταγραφεί ως αποτέλεσμα ακατάλληλου χειρισμού τροφίμων στο σπίτι.
O ΕΦΕΤ, επέλεξε 40 αντιπροσωπευτικές ερωτήσεις καταναλωτών και τις απαντά, με τη συμβουλευτική συνδρομή διακεκριμένων ακαδημαϊκών, με τρόπο απλό και κατανοητό στο 25σέλιδο εγχειρίδιο «Τρώγοντας με ασφάλεια στο σπίτι» το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του.
Όπως επισημαίνεται για να απαντηθούν οι ερωτήσεις, ομαδοποιήθηκαν ακολουθώντας τα παρακάτω πέντε «κλειδιά» ορθής υγιεινής πρακτικής και ασφάλειας τροφίμων, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου τα τρόφιμα να καταναλώνονται με ασφάλεια στο σπίτι:
1) Καθαρισμός
2) Διαχωρισμός
3) Επαρκής θέρμανση
4) Επαρκής ψύξη/κατάψυξη
5) Επιλογή κατάλληλων πρώτων υλών και νερού