Οι 4 εμπορικοί πόλεμοι στην ιστορία της Αμερικής

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 4 εμπορικοί πόλεμοι στην ιστορία της Αμερικής
Φαίνεται πως είναι μια στρατηγική που επιλέγουν συχνά και καταλήγουν να βγαίνουν κερδισμένοι. 

Συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στα κινεζικά προϊόντα και δεν αναμένεται να φανεί σύντομα «φως στο τούνελ».

Αντ' αυτού επέλεξε να «ανοίξει» ακόμα ένα πολεμικό μέτωπο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη φορά. Οι εμπορικοί «πόλεμοι» δεν αποτελεί μία καινούργια πολιτική στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, αντίθετα φαίνεται πως είναι μια στρατηγική που επιλέγουν συχνά και καταλήγουν να βγαίνουν κερδισμένοι.

Δείτε 4 εμπορικούς πολέμους στην ιστορία των ΗΠΑ, που ξεκίνησαν από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο επονομομαζόμενος «πόλεμος της μπανάνας» είναι ακόμη μια ενδιαφέρουσα πτυχή στην ιστορία των οικονομικών πολέμων που έχει ξεκινήσει η Ουάσιγκτον.

Στη δεκαετία του '90 οι αμερικανικές εταιρείες, όπως η United Fruit Company, έλεγχαν και καρπώνονταν ουσιαστικά το παγκόσμιο εμπόριο μπανάνας μέσα από την επιβολή τους στις φυτείες της Νοτίου Αμερικής. Εν τούτοις, η αμερικανική κυβέρνηση παραπονιόταν, γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να εξάγει με πλεονεκτικές τιμές τις μπανάνες στην Ευρώπη (τον μεγαλύτερο καταναλωτή του προϊόντος αυτού). Ο λόγος ήταν ότι οι χώρες της Ευρώπης εφάρμοζαν υψηλούς δασμούς στα φρούτα που εισάγονταν από τη Λατινική Αμερική.

Ο εμπορικός πόλεμος που ξέσπασε επιλύθηκε, όταν η Ευρώπη αποφάσισε να καταργήσει τους δασμούς σε προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή αυτή. Ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, χώρες όπως ο Ισημερινός, η Κόστα Ρίκα, η Κολομβία και η Γουατεμάλα, είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί μπανάνας στον κόσμο κι η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας τους.

Ένας τρίτος σταθμός είναι αντιπαράθεση με την Ιαπωνία το 1987, οπότε ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 100% πάνω σε εισαγωγές από την Ιαπωνία ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Κυρίως, το μέτρο τούτο αφορούσε προϊόντα ηλεκτρονικής τεχνολογίας και κλιματισμού. Ο λόγος που πυροδότησε αυτήν την απόφαση ήταν οι τακτικές προστατευτισμού των προϊόντων της που προωθούσε η ιαπωνική κυβέρνηση και κατά τη γνώμη της Ουάσιγκτον ήταν αθέμιτες. Το Τόκιο υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τελωνειακών εμποδίων επεδίωκε να ενισχύσει την πλεονεκτική θέση στην αγορά των εγχώριων εταιρειών.

Τότε, η ιαπωνική κυβέρνηση επέλεξε να μη σηκώσει το γάντι που πέταξε ο Ρίγκαν, προκειμένου να μην καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία και το σύστημα των ελεύθερων συναλλαγών που είχε οικοδομηθεί γύρω από αυτήν. Η εμπορική διαμάχη αυτή επιλύθηκε λίγο αργότερα με την ιστορική συμφωνία εμπορικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, που διαρκεί έως τις ημέρες μας.

Ένα δεύτερο επεισόδιο εμπορικού πολέμου που διαμόρφωσε την αμερικανική ιστορία είναι η Πράξη Σμουτ-Χόλεϊ (Smoot -Hawley Act).

To 1930, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ επιδιώκοντας να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες που είχε στη γεωργία της χώρας το Μεγάλο Κραχ του 1929, αποφάσισε να επιβάλει δασμούς στα σιτηρά και τα άλλα γεωργικά προϊόντα που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από τον Καναδά και την Ευρώπη. Όμως, αυτή η κίνηση δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα και βάθυνε την ύφεση, καθώς υψώθηκαν εμπορικά φράγματα που στην ουσία μείωσαν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παραγωγούς και τα γεωργικά προϊόντα.

Η γενικευμένη ύφεση που προκάλεσε η απόφαση του Χούβερ επιλύθηκε όταν ο επόμενος πρόεδρος Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ αναίρεσε τη σχετική Πράξη και τους φόρους που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως σημειώνει και ο οικονομικός ιστότοπος Business Insider είναι ενδιαφέρον που και στην παρούσα οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ τα γεωργικά προϊόντα βρίσκονται στο επίκεντρό της.

Όπως υπενθυμίζει το History Channel, η ίδια η γέννηση του κράτους των ΗΠΑ συσχετίζεται με την έκρηξη ενός εμπορικού πολέμου.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η Βρετανία αποφάσισε να φορολογήσει όλα τα αμερικανικά προϊόντα, από εφημερίδες ως το τσάι, σε αντίποινα για την πατριωτική εξέγερση που είχε ξεσπάσει λίγο πριν στους δρόμους της Βοστόνης. Η κλιμάκωση της εμπορικής αυτής αντιπαράθεσης κατέληξε στο πασίγνωστο επεισόδιο του Boston Tea Party της 16ης Δεκεμβρίου 1773.

Τότε, οι Αμερικανοί άποικοι μποϊκόταραν την παντοδύναμη βρετανική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών, πετώντας το πολύτιμο φορτίου τσαγιού στο λιμάνι της Βοστόνης. Συνολικά θεωρούμενα, τα γεγονότα υποδεικνύουν πως η θρυαλλίδα για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας στάθηκε μία ασήμαντη εμπορική διένεξη, που κατέληξε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:54

Κωνσταντινούπολη: Πυροβολισμοί κοντά στο προξενείο του Ισραήλ - 3 νεκροί

12:53

Kaspersky: Προειδοποιεί για τους κινδύνους της ψηφιακής ιατρικής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

12:40

EY: Η Ελλάδα παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης - Ο επενδυτικός κύκλος αλλάζει κατεύθυνση

12:36

Η ΑΒ Βασιλόπουλος εξαγοράζει τρία καταστήματα στη Σαντορίνη

12:33

Τελεσίγραφο Τραμπ: Ιρανός πρεσβευτής καλεί τις χώρες του Κόλπου να κάνουν τα πάντα για την αποφυγή «μίας τραγωδίας»

12:31

ΕΑΕΕ: Αυξάνεται η συχνότητα και η ένταση των φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα

12:29

Μυλωνάκης: Κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου στον Άρειο Πάγο για συκοφαντικό δημοσίευμα

12:25

Η Ρωσία αποκομίζει έσοδα δισεκατομμυρίων από τον αποκλεισμό των Στενών του Ορμούζ

12:14

Καιρός: Με βροχές η Μεγάλη Εβδομάδα - Τι ισχύει για Κυριακή του Πάσχα

12:12

UBS: Υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη – Ποιες κινήσεις περιμένει από την ΕΚΤ

12:08

Imperial Brands Hellas: 6,5 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων το 2025, άνοδος 8% για τον κύκλο εργασιών

12:02

ΕΣΕΕ: Ακριβότερο έως 9,3% το πασχαλινό τραπέζι

11:46

Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ επενδύει στη Βιώσιμη Εφοδιαστική Αλυσίδα

11:44

Eurobank: Θετική η εκκίνηση για την ελληνική οικονομία το α' τρίμηνο αλλά και αυξανόμενοι κίνδυνοι

11:44

Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΑΙΘΑ – Microsoft για την εισαγωγή AI βοηθού στο Ψηφιακό Φροντιστήριο

11:28

Στουρνάρας: «Το σημαντικότερο άυλο κεφάλαιο της οικονομίας είναι η πολιτική σταθερότητα»

11:28

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ναι» στην άρση ασυλίας των 11 βουλευτών της ΝΔ από Επιτροπή Δεοντολογίας

11:20

Eπιστρέφουν στη Γη μετά τον γύρο της Σελήνης οι αστροναύτες του Artemis II

11:13

Μαρινάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι παρεμβάσεις τελειώνουν με τη μετάβαση στην ΑΑΔΕ

11:10

Επιφυλακτική άνοδος στο ΧΑ με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

11:09

ΔΕΗ: Συμμετοχή στο ερευνητικό έργο ΜΕΤΕΝ για τη δυναμική τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας

11:03

Σκέρτσος: Να συνεχίσουμε την πορεία για μια πατρίδα με περισσότερη αξιοκρατία, ισότητα, δικαιοσύνη και ευκαιρίες

10:55

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο με φόντο την προθεσμία Τραμπ

10:53

Παπαθανάσης: Οι ευάλωτοι στο επίκεντρο του Κοινωνικού Κλιματικού Ταμείου και του Ταμείου Εκσυγχρονισμού

10:53

Profile: Ενισχύει την παρουσία της στο Ηνωμένο Βασίλειο με την εξαγορά της Contemi Solutions

10:35

Ξεκίνησε η καταβολή 22,6 εκατ. ευρώ για το μεταφορικό ισοδύναμο

10:34

Τα 16 πράγματα που πρέπει να έχουμε στο φαρμακείο του αυτοκινήτου

10:29

Τσιτσιράγκος: Η Alpha Bank ενισχύει πολιτισμό, τουρισμό και επιχειρηματικότητα

10:28

Ευρωαγορές: Ξανά «πράσινες» περιμένοντας τη λήξη του τελεσίγραφου Τραμπ

10:27

Μπρατάκος: «Σε περιόδους αβεβαιότητας, κερδίζουν οι πιο προετοιμασμένοι»

gazzetta
gazzetta reader insider insider