Οι 4 εμπορικοί πόλεμοι στην ιστορία της Αμερικής

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι 4 εμπορικοί πόλεμοι στην ιστορία της Αμερικής
Φαίνεται πως είναι μια στρατηγική που επιλέγουν συχνά και καταλήγουν να βγαίνουν κερδισμένοι. 

Συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στα κινεζικά προϊόντα και δεν αναμένεται να φανεί σύντομα «φως στο τούνελ».

Αντ' αυτού επέλεξε να «ανοίξει» ακόμα ένα πολεμικό μέτωπο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη φορά. Οι εμπορικοί «πόλεμοι» δεν αποτελεί μία καινούργια πολιτική στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, αντίθετα φαίνεται πως είναι μια στρατηγική που επιλέγουν συχνά και καταλήγουν να βγαίνουν κερδισμένοι.

Δείτε 4 εμπορικούς πολέμους στην ιστορία των ΗΠΑ, που ξεκίνησαν από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο επονομομαζόμενος «πόλεμος της μπανάνας» είναι ακόμη μια ενδιαφέρουσα πτυχή στην ιστορία των οικονομικών πολέμων που έχει ξεκινήσει η Ουάσιγκτον.

Στη δεκαετία του '90 οι αμερικανικές εταιρείες, όπως η United Fruit Company, έλεγχαν και καρπώνονταν ουσιαστικά το παγκόσμιο εμπόριο μπανάνας μέσα από την επιβολή τους στις φυτείες της Νοτίου Αμερικής. Εν τούτοις, η αμερικανική κυβέρνηση παραπονιόταν, γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να εξάγει με πλεονεκτικές τιμές τις μπανάνες στην Ευρώπη (τον μεγαλύτερο καταναλωτή του προϊόντος αυτού). Ο λόγος ήταν ότι οι χώρες της Ευρώπης εφάρμοζαν υψηλούς δασμούς στα φρούτα που εισάγονταν από τη Λατινική Αμερική.

Ο εμπορικός πόλεμος που ξέσπασε επιλύθηκε, όταν η Ευρώπη αποφάσισε να καταργήσει τους δασμούς σε προϊόντα που προέρχονται από την περιοχή αυτή. Ακόμη και σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, χώρες όπως ο Ισημερινός, η Κόστα Ρίκα, η Κολομβία και η Γουατεμάλα, είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί μπανάνας στον κόσμο κι η ΕΕ είναι ο σημαντικότερος εισαγωγέας τους.

Ένας τρίτος σταθμός είναι αντιπαράθεση με την Ιαπωνία το 1987, οπότε ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν αποφάσισε να επιβάλει δασμούς 100% πάνω σε εισαγωγές από την Ιαπωνία ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

Κυρίως, το μέτρο τούτο αφορούσε προϊόντα ηλεκτρονικής τεχνολογίας και κλιματισμού. Ο λόγος που πυροδότησε αυτήν την απόφαση ήταν οι τακτικές προστατευτισμού των προϊόντων της που προωθούσε η ιαπωνική κυβέρνηση και κατά τη γνώμη της Ουάσιγκτον ήταν αθέμιτες. Το Τόκιο υπό τη μορφή επιχορηγήσεων και τελωνειακών εμποδίων επεδίωκε να ενισχύσει την πλεονεκτική θέση στην αγορά των εγχώριων εταιρειών.

Τότε, η ιαπωνική κυβέρνηση επέλεξε να μη σηκώσει το γάντι που πέταξε ο Ρίγκαν, προκειμένου να μην καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία και το σύστημα των ελεύθερων συναλλαγών που είχε οικοδομηθεί γύρω από αυτήν. Η εμπορική διαμάχη αυτή επιλύθηκε λίγο αργότερα με την ιστορική συμφωνία εμπορικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, που διαρκεί έως τις ημέρες μας.

Ένα δεύτερο επεισόδιο εμπορικού πολέμου που διαμόρφωσε την αμερικανική ιστορία είναι η Πράξη Σμουτ-Χόλεϊ (Smoot -Hawley Act).

To 1930, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Χέρμπερτ Χούβερ επιδιώκοντας να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες που είχε στη γεωργία της χώρας το Μεγάλο Κραχ του 1929, αποφάσισε να επιβάλει δασμούς στα σιτηρά και τα άλλα γεωργικά προϊόντα που εισήγαγαν οι ΗΠΑ από τον Καναδά και την Ευρώπη. Όμως, αυτή η κίνηση δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα και βάθυνε την ύφεση, καθώς υψώθηκαν εμπορικά φράγματα που στην ουσία μείωσαν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους παραγωγούς και τα γεωργικά προϊόντα.

Η γενικευμένη ύφεση που προκάλεσε η απόφαση του Χούβερ επιλύθηκε όταν ο επόμενος πρόεδρος Φράνκλιν Ντ. Ρούζβελτ αναίρεσε τη σχετική Πράξη και τους φόρους που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως σημειώνει και ο οικονομικός ιστότοπος Business Insider είναι ενδιαφέρον που και στην παρούσα οικονομική αντιπαράθεση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ τα γεωργικά προϊόντα βρίσκονται στο επίκεντρό της.

Όπως υπενθυμίζει το History Channel, η ίδια η γέννηση του κράτους των ΗΠΑ συσχετίζεται με την έκρηξη ενός εμπορικού πολέμου.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, η Βρετανία αποφάσισε να φορολογήσει όλα τα αμερικανικά προϊόντα, από εφημερίδες ως το τσάι, σε αντίποινα για την πατριωτική εξέγερση που είχε ξεσπάσει λίγο πριν στους δρόμους της Βοστόνης. Η κλιμάκωση της εμπορικής αυτής αντιπαράθεσης κατέληξε στο πασίγνωστο επεισόδιο του Boston Tea Party της 16ης Δεκεμβρίου 1773.

Τότε, οι Αμερικανοί άποικοι μποϊκόταραν την παντοδύναμη βρετανική Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών, πετώντας το πολύτιμο φορτίου τσαγιού στο λιμάνι της Βοστόνης. Συνολικά θεωρούμενα, τα γεγονότα υποδεικνύουν πως η θρυαλλίδα για τον πόλεμο της ανεξαρτησίας στάθηκε μία ασήμαντη εμπορική διένεξη, που κατέληξε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:12

Νεκρός κρατούμενος στο ΑΤ Ομόνοιας

00:00

Συνελήφθη ο Τάιγκερ Γουντς για εμπλοκή σε τροχαίο

23:48

ΗΠΑ: Θύματα του Έπστιν κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της Google

23:36

Βρετανία: «Όχι οθόνες» πριν από την ηλικία των δύο ετών

23:24

Η διαδικτυακή πλατφόρμα της Κομισιόν επλήγη από κυβερνοεπίθεση στις 24 Μαρτίου

23:12

Ιράν: Έκκληση ΟΗΕ για συγκέντρωση 80 εκατ. δολαρίων προς τους πρόσφυγες

23:00

Γουίτκοφ: Η Ουάσινγκτον περιμένει την απάντηση του Ιράν

22:48

Πυροσβεστική: Προκηρύχθηκαν 24 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού ειδικών καθηκόντων

22:36

Ρωσία: Απαγορεύει τις εξαγωγές βενζίνης από 1η Απριλίου για να συγκρατήσει τις τιμές

22:24

Αραγτσί: «Έγκλημα πολέμου η επίθεση των ΗΠΑ σε σχολείο την πρώτη ημέρα του πολέμου»

22:12

Wall Street: 5η σερί εβδομάδα απωλειών για S&P 500 - Σε έδαφος διόρθωσης και ο Dow Jones

22:00

Μαρινάκης σε Ανδρουλάκη: Δεν έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στον κόσμο

21:48

ΗΠΑ: Δεν έχουν εντοπιστεί τα δύο αγνοούμενα ιστιοφόρα με ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα

21:36

Πετρέλαιο: Στο υψηλότερο επίπεδο οι τιμές από το 2022

21:24

Ανδρουλάκης στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Έφτασε η ώρα για μια νέα πολιτική αλλαγή»

21:12

Επιτόκια ΗΠΑ: Οι αγορές βλέπουν πιθανή μία αύξηση

21:00

Ράλι άνω του 2,5% για χρυσό με ώθηση από «buy the dip»

20:46

Ρούμπιο: Το Ιράν δεν έχει απαντήσει στο αμερικανικό σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου

20:32

Ξεπέρασε το 4% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου - Διευρύνεται το περιθώριο με τα Γερμανικά ομόλογα

20:22

Έναρξη συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την εντατικοποίηση επιστροφών παράνομων μεταναστών

20:12

Τσιάρας: Προτεραιότητα η ανάσχεση του αφθώδους πυρετού και η στήριξη της κτηνοτροφίας

20:01

Κοινό ανακοινωθέν G7: Άμεσο τέλος στις επιθέσεις κατά αμάχων σε Μέση Ανατολή και Ιράν

19:57

Δύσπιστος ο Μερτς αν ο πόλεμος στο Ιράν μπορεί να φέρει αλλαγή καθεστώτος

19:50

Στερεύει το ρευστό στην Ουκρανία – Κλείνει η «κάνουλα» της ΕΕ

19:39

Κινεζικά πλοία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ

19:27

Νέα πτώση στις ευρωαγορές

19:15

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να δράσουμε

19:04

Πλήγματα Ισραήλ και ΗΠΑ σε εγκαταστάσεις χάλυβα, ενέργειας και πυρηνικών στο Ιράν - Με αντίποινα απειλούν οι IRGC

18:55

Ιράν: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου

18:47

CrediaBank: «Πράσινο φως» από τη ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider